Taiwan söker alternativ för sin Mirage 2000-5-flotta

Taiwanesiska Mirage 2000 motorvägstart

Liksom många andra flygvapen som implementerar enheten, till exempel i Grekland eller Indien, är Mirage 2000-5 en enhet som är särskilt uppskattad av piloterna i de taiwanesiska flygvapnet och populär bland den allmänna opinionen i landet. .

Snabb, mycket manövrerbar och utrustad med högpresterande Magic 2 och MICA luft-till-luft-missiler, de 48 ensitsiga Mirage 2000-5Ei och 12 tvåsitsiga Mirage 2000-5Di som förvärvades 1992 och levererades mellan 1997 och 1998 har sedan dess till stor del bidragit till att stoppa intrång av Su-27, och senare av J-11, J-10 och andra J-16 från Folkets befrielsearmé bortom linjen som skiljer Taiwansundet.

Men om Peking i början av 90-talet bara hade mycket få påtryckningsmöjligheter på Frankrike för att spåra ur kontraktet (till skillnad från USA som gjorde allt för att uppnå detta och placera sin F -16) förändrades situationen snabbt under 2000-talet, när den kinesiska ekonomin exploderade, och Peking blev för en tid, en stor kund till den franska försvarsindustrin, särskilt inom helikoptrar.

Faktum är att Frankrike gradvis har tagit avstånd från Taipei och dess vapenkontrakt, till den grad att Paris idag inte längre kan besluta sig för att stödja Taiwans självstyre, utan att drabbas av mycket tunga ekonomiska hot från Peking.

Taiwanesiska Mirage 2000-5 förser landets flygvapen med utmärkt avlyssning och stridsförmåga utanför visuellt räckvidd
Taiwanesiska Mirage 2000-5 förser landets flygvapen med utmärkt avlyssning och stridsförmåga utanför visuellt räckvidd

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

- 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!


Dela artikeln:

Om du vill veta mer

Man tänkte på "Taiwan söker alternativ angående dess Mirage 2000-5-flotta"

Kommentarer är stängda.