DARPA utvecklar tyst framdrivning för ubåt liknande den i Röda Oktober

DARPA, Pentagons innovationsbyrå, utvecklar en tyst magnetohydrodynamisk framdrivning för ubåtar som är jämförbar med den som är central i Tom Clancys "Chasing Red October"-roman.

I slutet av 1984 började en novell som publicerades av Naval Institute Press av en då föga känd amerikansk författare att träffas med stor framgång, inte bara hos traditionella läsare av militära nyheter, utan hos allmänheten.

5 miljoner exemplar senare hade "In Pursuit of Red October" blivit en världsomspännande succé, som fick Tom Clancy i centrum och skapade till och med en ny litterär stil, techno-thrillern. Denna framgång baserades till stor del på bokens precision, och i synnerhet på dess beskrivningar av det moderna ubåtskrigföringens universum, som dittills hade varit relativt oklart för allmänheten.

Romanen beskriver flykten för en sovjetisk ubåtskapten och en del av hans besättning till USA, och tog med sig den senaste nukleära ballistiska missilubåten från den sovjetiska flottan, Red October, ett fartyg som härstammar från klassen Typhoon. Framför allt bär fartyget ett nytt magnetohydrodynamiskt framdrivningssystem som kallas larven, vilket gör det praktiskt taget omöjligt att upptäcka av amerikanska sonarer från SOSUS-linjen men också från de amerikanska flottans ubåtar och fregatter.

Om den röda oktober aldrig existerade, har denna teknik, som svarar på förkortningen MHD, varit föremål för betydande forskning sedan 60-talet, i USA och i Sovjetunionen, just med syftet att förse fartyg och ubåtar med framdrivning utan att röra sig. delar, och därför mycket mer diskret.

Shortfin Barracuda pumpjet Ubåtsflotta | Militära marinkonstruktioner | FÖRENTA STATERNA
Vibrationer och kavitationer från framdrivningspropellrar utgör en av de viktigaste ljudkällorna från en ubåt. Ju snabbare ubåten går och utvecklas på grunt djup, desto högre är dessa ljud och gör det möjligt att lokalisera fartyget.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Ubåtsflotta | Militär sjöbyggnad | FÖRENTA STATERNA

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna