Varför är det så svårt att hitta namnet på det framtida franska atomhangarfartyget?

De senaste dagarna tycks ett ämne ha uppmärksammat en stor del av den franska försvarssfären. I själva verket, nu när konstruktionen av den framtida nya generationens kärnvapen hangarfartyg som är avsedd att ersätta Charles de Gaulle från 2038 är säker, är det lämpligt att namnge den franska flottans framtida flaggskepp. Och uppenbarligen är ämnet komplext, eftersom ministern för försvarsmakten mycket officiellt och offentligt, mandat försvarsmaktens historiska tjänst att lägga fram förslag i denna riktning, förslag som måste vara "innovativa", enligt Sebastien Lecornu.

Det är sant att valet av dopnamn för fregatter eller ubåtar oftast anförtros den franska flottan för att ta över flaggan för emblematiska fartyg, eller för att hylla härliga sjömän, efternamnet på det franska hangarfartyget bär en mycket mer politisk symbolik, både i Frankrike och internationellt.

Således, om ingen utanför sjöförsvarssfären känner till namnen på den nationella marinens fartyg, i Frankrike eller utomlands, är Charles de Gaulle mycket mer allmänt känt och erkänt, som ett franskt flaggskepp, men också som en byggnad med betydande operativ potential, och det namn den bär, också med ett betydande internationellt fotavtryck, är en av nyckelfaktorerna.

Nukleära hangarfartyg är de mest ikoniska och kraftfulla militära fartygen idag
Hangarfartyg är de mest emblematiska fartygen för sjöstyrkorna idag.

Faktum är att specifikationerna för att namnge det framtida kärnvapenhangarfartyget är långt ifrån självklara. För det första måste namnet som väljs vara helt konsensuellt, där den franska opinionen uppenbarligen, men även internationellt, inte kan referera till historiska händelser som uppfattas negativt av våra allierade. Det är därför omöjligt att namnge skeppet Napoleon Bonaparte, det mest erkända av fransmännen internationellt, men vars största historiska bedrift var att försöka invadera Europa.

Detsamma gäller de flesta bilder av franska kungligheter, som också uppfattas väldigt olika beroende på om man är fransman eller europé. Enligt denna princip skulle det också vara olämpligt att döpa fartyget efter en stad eller en region, vilket utan tvekan skulle orsaka spänningar och svartsjuka från andra regioner.

För det andra måste dopnamnet ha ett verkligt eko i den allmänna opinionen, bortom försvarssfären eller marinen. Det är därför meningslöst att vända sig till de stora franska amiralerna, som Tourville eller Jean de Vienne, vars rykte inte går utanför kretsen av militärhistoriker. Substantiv som adjektiv, som Triomphant eller Redoutable, är också oftast referenser till fartyg av den gamla regimen, utan att sådana namn väckte något verkligt folkligt stöd eller erkännande, medan de utanför gränserna kan leda till förvirring beträffande den tillämpade översättningen.

joan of arc helikopterfartyg e1685359359805 Hangarfartyg | Försvarsnyheter | Försvarsinstitutionell kommunikation
Helikopterfartygskryssaren Jeanne d'Arc utbildade franska sjöofficerare i mer än 3 decennier

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 hangarfartyg | Försvarsnyheter | Försvarsinstitutionell kommunikation

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna