Är F-35 en tidsinställd bomb för europeiska arméer?

Under de senaste åren, och med några få undantag, har amerikanska Lockheed-Martins F-35 stridsflygplan etablerat sig med de flesta europeiska flygvapen som en del av deras modernisering. Lightning II, smygande, ansluten och utrustad med kraftfulla sensorer, har hittills övertygat inte mindre än 10 europeiska flygvapen (Tyskland, Belgien, Danmark, Finland, Italien, Norge, Nederländerna, Polen, Storbritannien och Schweiz), medan 4 andra har meddelat sin avsikt att göra det (Grekland, Spanien, Tjeckien och Rumänien), vilket gör enheten till en de facto-standard för europeisk jakt.

Det måste sägas att apparaten inte saknar argument för att övertyga. Tillhör den mycket omtalade men tvivelaktiga 5:e generationens strid, den har kapaciteter som hittills varit otillgängliga för andra flygplan för tillfället, särskilt Saab Gripen, Eurofighter Typhoon och Dassault Rafale, såsom betydande stealth och mycket kraftfull datafusion som ger den oöverträffade operativa kapaciteter, i synnerhet för att utvecklas mot moderna luftvärnsförsvar.

RAfale grekland Militär planering och planer | Tyskland | Försvarsanalys
Av de 3 modellerna av europeiska stridsflygplan som finns tillgängliga idag är det bara Rafale har lyckats etablera sig i Europa de senaste åren i Grekland och Kroatien.

Dessutom har stridsflygplanet förvärvats av tre av de fyra amerikanska väpnade styrkorna, flygvapnet, marinen och marinkåren, för mer än 3 4 enheter, dess framtid och hållbarhet garanteras i årtionden framöver. . Lightning II har också ett attraktivt ingångspris, som fungerar i samma priskategori som Rafale runt 90 miljoner dollar i flygande skick.

Slutligen har det dragit nytta av ofullständigt stöd från utrikesdepartementet och Pentagon, medan USA mer än någonsin verkar vara garanten för europeisk säkerhet.

Därför, och trots många franska protester om hotet som Lockheeds flygplan skulle utgöra mot flygindustrins framtid och därmed den europeiska strategiska autonomin, var dess framgång minst sagt förväntad och förutsägbar.

Men utan att gå in i debatten om huruvida anordningen är eller inte faktiskt är så effektiv ur operativ synvinkel som förväntat, kan den mycket väl utgöra ett kolossalt hot för de europeiska arméerna under de kommande åren.

Inte på grund av utseendet på system som kan upptäcka smygflygplan och som kommer att beröva det dess huvudsakliga tillgång, och inte mer på grund av det allvarliga beroende inte bara av USA, utan framför allt av Lockheed-Martin som enhetens system ålägger på sina användare. Den verkliga faran som kommer kommer i verkligheten att vara budgetmässig.

USAF F 16 e1683737552610 Militär planering och planer | Tyskland | Försvarsanalys
Det amerikanska flygvapnets F-16 har, även om de är i genomsnitt 31 år gamla, en kostnad per flygtimme som är mer än hälften så stor som för F-2A

Ämnet har demonstrerats av en studie som är både väldokumenterad och perfekt argumenterad, utförd av en grekisk författare i en artikel publicerad på Belisarius webbplats tillägnad försvarsfrågor i detta land i evig konkurrens med sin turkiska granne.

Artikeln visar verkligen att kostnaderna per flygtimme för F-35 i sin A-version, huvudsakligen inköpt av de europeiska flygvapnen, nu närmar sig tröskeln på 50.000 16 USD, medan F-25.000 C/D vid strikt samma omkrets , under tiden förblir under $XNUMX XNUMX-gränsen.

I själva verket, enligt flera studier och prognoser utförda av helt neutrala institut, såsom amerikanska GAO (motsvarande Cours de Compte i Frankrike), överstiger priset för en timmes flyg redan idag 38.000 22 USD (mot 16 3 USD för F- 135), medan medelåldern för den amerikanska flottan knappt är mer än 4 år, och många dyra framtida utvecklingar är på väg, såsom turbojetmotorn F-XNUMX eller övergången till Block XNUMX-standarden.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Tyskland | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna