Det amerikanska flygvapnet testar utplacering från luften av fristående marinminor

Det amerikanska flygvapnet testade utplaceringen av QS-ER-marinminor från en B-52H.

Om mycket av uppmärksamheten kring modern sjöstrid fokuserar på användningen av ibland hypersoniska anti-fartygsmissiler, är det vapen som har gjort störst skada på både militära och civila flottor under de senaste decennierna ingen annan än undervattensminan.

Sedan slutet av andra världskriget har alltså endast 2 fartyg från den amerikanska flottan träffats av anti-fartygsmissiler, medan 4 fartyg har skadats av minor, fyra amerikanska fartyg har till och med sjunkit under Koreakriget och ett under Vietnamkriget.

Om betydande insatser har gjorts inom området för upptäckt och undertryckande av undervattensminor i många världsflottor, så är detta även fallet inom själva minornas område, liksom deras utplacering.

Utplaceringen av ett sjöminfält svarar oftast på två prioriteringar. Antingen handlar det om att skydda ett utrymme under kontroll, eller om att hindra motståndaren från att använda tillträden eller marin infrastruktur.

I det senare fallet kan endast två vektorer användas för att uppnå detta: undervattensvektorer, oavsett om det är ubåtar eller drönare, eller luftvektorn, flygplan eller helikoptrar.

Men när det kommer till att placera ut en rad minor över motståndskontrollerat utrymme, befinner sig bombplanen som bär de enorma minorna sårbara. I december 1972 sköts således en US Navy A7 Corsair II ner när han utförde ett gruvuppdrag i hamnen i Haiphong, i norra Vietnam.

A-6:or användes för att släppa sjöminor under Vietnamkriget
Den amerikanska flottans Operation Pocket Money, som lanserades i maj 1972, blockerade Haiphong Gate i mer än 300 dagar med hjälp av marinminor som tappats av amerikanska hangarfartyg A6 och A7.

Medan luftvärnsmedel har gjort enorma framsteg sedan dess, blev det nödvändigt att designa en marinmina som kunde släppas från ett säkert avstånd och som kan sättas in med stor precision, vilket nu är fallet med mest precision från luft till mark. ammunition, känd som "stand-off".

Detta är precis vad en US Air Force B-52H Stratofortress just har visat, t.exn utplacering av en inert version av QuickStrike Extended Range (QS-ER) gruvan utanför Kauai, Hawaii.


LOGO meta försvar 70 strategiska bombplan | USA | Flash försvar

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna