Den holländska marinen överväger att skaffa fartyg med kort besättning för att stödja sina fregatter

TRIFIC 770x410 1

Med Trific-programmet utvecklar den holländska flottan ett fartyg med kort besättning som kan bära modulära kapaciteter i form av en container för att stödja sina fregatter, vars antal fortsätter att minska.

Liksom stridsflygplan har även stora ytfartyg som jagare och fregatter sett sina anskaffnings- och genomförandekostnader öka avsevärt de senaste åren. Fregatter av OH Perry-klassen såldes således till den amerikanska flottan och dess allierade för cirka 120 miljoner dollar i slutet av 80-talet, eller strax under 300 miljoner dollar 2022 med hänsyn till inflationen, medan fregatter med samma relativa kapacitet nu överstiger 600 miljoner dollar , eller dubbelt så mycket.

Inte bara har kostnaderna för material och människor ökat betydligt snabbare än flottornas budgetar, utan de senare har under flera år stött på betydande svårigheter att rekrytera och underhålla sin personal, som vi upprepade gånger har upprepat.

Det är därför många flottor överväger att vända sig till automatiserade fartyg för att fylla på förlorad massa och förstärka dyra men tynande flottor av fregatter och jagare. Detta är särskilt fallet med den amerikanska flottan som redan har experimenterat med flera autonoma havsytafartyg, i synnerhet SeaHawk och SeaHunter demonstranterna, under större övningar.

Men även om användningen av robotfartyg tenderar att spridas snabbt för lätta kustenheter och autonoma undervattensspaningsdrönare, möter utvecklingen av havskapabla ytstridande fortfarande vissa svårigheter, särskilt när det gäller tillförlitlighet, till och med få vissa planerare att frukta en kommande trafikstockning från dedikerade underhållsplatser om det behövs.

havsjägare havshök
Den amerikanska flottan är aktivt engagerad i utvecklingen av autonoma fartyg för att öka sin massa mot den kinesiska marinen

Den holländska flottan är inget undantag när det kommer till massförlust. I mitten av 80-talet stöddes således de 12 jagare av Kortenaer-klassen som togs i tjänst mellan slutet av 70-talet och mitten av 80-talet av 2 stora luftvärnsjagare av Tromp-klassen och 6 stridsfregatter. Van Speijk-klassen, d.v.s. 20 stora stridsförband, mot endast 4 fregatter av De Zeven Provicien-klassen och två av Karel Doorman-klassen idag, varav en är inaktiv på grund av personalbrist, medan ubåtsflottan har minskat från 8 till bara fyra Fartyg av valrossklass.


Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

- 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!


Dela artikeln:

Om du vill veta mer

En tanke till "Den holländska flottan överväger att skaffa fartyg med kort besättning för att stödja sina fregatter"

Kommentarer är stängda.