Den holländska marinen överväger att skaffa fartyg med kort besättning för att stödja sina fregatter

Med Trific-programmet utvecklar den holländska marinen ett fartyg med reducerad besättning som kan bära modulkapacitet i containerform för att stödja sina fregatter, vars antal fortsätter att minska.

Liksom stridsflygplan har även stora ytfartyg som jagare och fregatter sett sina anskaffnings- och genomförandekostnader öka avsevärt de senaste åren. Fregatter av OH Perry-klassen såldes således till den amerikanska flottan och dess allierade för cirka 120 miljoner dollar i slutet av 80-talet, eller lite mindre än 300 miljoner dollar 2022 med hänsyn till inflationen, medan fregatter med samma relativa kapacitet idag överstiger 600 miljoner dollar, eller det dubbla.

Inte bara har kostnaderna för material och människor ökat betydligt snabbare än flottornas budgetar, utan de senare har under flera år stött på betydande svårigheter att rekrytera och underhålla sin personal, som vi har upprepat flera gånger.

Det är därför många flottor överväger att vända sig till automatiserade fartyg för att fylla på förlorad massa och stärka dyra men små flottor av fregatter och jagare. Detta är särskilt fallet med den amerikanska flottan som redan har experimenterat med flera autonoma havsytafartyg, särskilt SeaHawk och SeaHunter demonstranterna, under större övningar.

Men om användningen av robotfartyg tenderar att spridas snabbt när det gäller lätta kustenheter och autonoma undervattensspaningsdrönare, möter utvecklingen av ytstridande fartyg med oceanisk förmåga fortfarande vissa svårigheter, särskilt när det gäller tillförlitlighet, till och med få vissa planerare att frukta en kommande trafikstockning från dedikerade underhållsplatser om det behövs.

Sea Hunters sea hawk Ytflotta | Automation | Militära sjökonstruktioner
Den amerikanska flottan är aktivt engagerad i utvecklingen av autonoma fartyg för att öka sin massa mot den kinesiska marinen

Den holländska flottan är inget undantag i området för massförlust. I mitten av 80-talet stöddes således de 12 jagare av Kortenaer-klassen som togs i bruk mellan slutet av 70-talet och mitten av 80-talet av 2 stora luftvärnsjagare av Tromp-klassen och 6 stridsfregatter. Van Speijk-klassen, det vill säga 20 stora ytstridsförband, jämfört med endast 4 fregatter av De Zeven Provicien-klassen och två av Karel Doorman-klassen idag, varav en är inaktiv på grund av personalbrist, medan ubåtsflottan har minskat fr.o.m. 8 till endast fyra fartyg av Walrus-klass.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Surface Fleet | Automation | Militära marinkonstruktioner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna