Svenska JAS-39 Gripen på väg att vinna mot amerikanska F-16V i Filippinerna?

Den svenska tillverkaren SAAB har anledning att vara nöjd med sitt jaktplan JAS-39 Gripen. Trots utrikesdepartementets och Lockheed-Martins aggressiva påtryckningar för att försöka få ut dess Gripen ur Manilas goda nåder, undertecknade den filippinska försvarsministern Carlito Galvez och Sveriges försvarsminister, Pål Jonson, verkligen ett samförståndsavtal eller MoU vid tillfället av Shangri-la-mötena i Singapore, vilket banade väg för det filippinska flygvapnets förvärv av JAS-39 Gripen.

För närvarande intygar detta samförståndsavtal endast om inledandet av direkta förhandlingar mellan de två länderna för förvärv av ett dussin stridsflygplan, dessa måste komma för att förstärka dussinet FA-50 lätta jagare förvärvade från Sydkorea 2012, enheterna har levererats till 2017.

För Manila handlar det om att stärka sin defensiva kapacitet, i synnerhet inför den ökade spänningen med Kina, vare sig kring frågan om Pekings anspråk i Sydkinesiska havet, att kinesisk-amerikanska spänningar kring Taiwan.

FA50 Filippinernas vapenexport | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
Det filippinska flygvapnet har idag bara 12 sydkoreanska FA-50 för luftförsvarsuppdrag i ett land på 300.000 2 kmXNUMX

För några veckor sedan, efter USA:s utrikesminister Antony Blinkens och försvarsminister Lloyd Austins officiella besök i Manila, för att möta sina filippinska motsvarigheter och stärka banden mellan de två länderna som är bundna av en försvarspakt, hade de amerikanska myndigheterna föreslagit försäljningen av 12 F-16V Block 70 till det filippinska flygvapnet, i en plan som särskilt inkluderade en omplacering av amerikanska styrkor i landet samt 100 miljoner dollar i stöd för att skaffa amerikanska nyttohelikoptrar.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Vapenexport | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna