Försvarsmakten vill samutveckla Rafale F5 med "Club Rafale "för 2030

Om den nya franska militärprogrammeringslagen 2024-2030 under sin första presentation kunde framstå som tråkig och utan betoning, utökades den avsevärt under parlamentets debatter, både på grund av ändringar som kom från parlamentarikerna själva, endast genom ändringar och förtydliganden gjorda av försvarsministeriet självt, särskilt kring programmet Rafale F5.

Detta är hur flera nyckelprogram bekräftades, såsom den nya generationens hangarfartyg, medan budgetramen konsoliderades till 413 miljarder euro, och ministeriet för försvarsmakten öppnade vägen för andra möjligheter. , såsom ett andra hangarfartyg eller undervattens stridsdrönare.

Le Rafale har också fått mycket uppmärksamhet. För några dagar sedan inför nationalförsamlingen presenterade Försvarsmakten således ett tillägg som syftade till att reglera utvecklingen av programmet, i synnerhet F5-versionen som måste ha förnyade möjligheter vad gäller datafusion, men också nya möjligheter, såsom undertryckandet av motståndarens luftvärnsförsvar, och särskilt det att utvecklas tillsammans med stridsdrönare utvecklade från Neuron-programmet.

Men om detta ändringsförslag specificerade att arbetet med den Rafale F5 och dess stridsdrönare skulle börja och fortsätta under den kommande LPM, alla, inklusive VD:n för Dassault Aviation, förutsåg att de skulle tas i bruk runt 2035.

Le Rafale F5 kommer att integrera en stridsdrönare som kommer från Neuron
Le Rafale F5 kommer att integrera en stridsdrönare som kommer från Neuron

Ministern för de väpnade styrkorna, Sebastien Lecornu, tillfrågade i denna fråga av medlemmarna i senatens kommission för de väpnade styrkorna och internationella angelägenheter, och presenterade i går en tidtabell, men också en programmatisk strategi, mycket mer ambitiös.

Enligt ministern är det alltså inte en del utan allt FoU-arbete att föda Rafale F5 och stridsdrönaren härledd från Neuron, som kommer att produceras på den framtida LPM 2024-2030, som förutsätter, som han uttryckligen bekräftade, att de två enheterna kommer att tas i bruk 2030, eller åtminstone i början av LPM. att följa.

Detta uttalande, uppenbarligen mer än välkommet, är inte den största överraskningen under denna utfrågning av ministern. För att utveckla de nya enheterna och finansiera dem, avser ministern faktiskt att begära "klubben Rafale ", det vill säga de nuvarande (Egypten, Qatar, Indien, Grekland) och framtida (Indonesien, Kroatien, Förenade Arabemiraten) operatörer av enheten, för att delta i denna kritiska utveckling av programmet.

Om detta för tillfället förmodligen bara är en potentiell öppning som nämnts av Sebastien Lecornu, representerar detta tillkännagivande ändå utan tvekan en djupgående förändring av paradigm kring programmet Rafale, och mer allmänt på det sätt på vilket Frankrike nu tänker sig de relationer man avser att upprätthålla med operatörerna av sina vapensystem.

RAfale grekland Militär planering och planer | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Grekland är förmodligen en utmärkt kandidat att gå med i samutvecklingen av Rafale F5

Traditionellt delar Frankrike faktiskt in kunderna av sin försvarsmateriel i två svagt porösa kategorier. Å ena sidan finns det partners, oftast nära europeiska länder med vilka utrustningen samproduceras, vilket är fallet med Storbritannien på området för missiler och undervattenskrigföring, från Tyskland och Spanien på området för strid. flygplan och stridsvagnar, eller från Italien på sjöfältet och mark-till-luft-missiler.

De andra är användarkunder, som det går att samarbeta med då och då, men som nästan aldrig kontaktas eller ens konsulteras när det gäller att utveckla den utrustning som är i tjänst inom de franska arméerna.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

6 Kommentarer

  1. […] Som en del av de parlamentariska diskussionerna kring nästa omröstning om lagen om militärprogrammering 2024–2030 lade ministeriet för de väpnade styrkorna fram ett ändringsförslag den 16 maj som syftar till att förtydliga de ansträngningar som kommer att göras för programmet Rafale, och i synnerhet när det gäller den nya F5-versionen som kommer att utvecklas under denna period, att börja användas runt 2035 initialt, sedan specificerad för 2030. […]

  2. [...] γορίες. Από τη μία πλευρά, υπάρχουν οι εταίροι, οέπιο συχνά στ΂εκα ώρες με τις οποίες ο εξοπλισμός συμπαράγέται, όπως συμεεννμεεννμε ο Βασίλειο στον τομέα των πυραύλων και του υποθαλάσσιοϽνιίακιοϽϽολα Ισπανία στον τομέα των μαχητικών αεροσκαφών και των αρμμάττ ιώνει το συνδρομομητικό, γαλλικό αμυντικό σάιτ meta-defense.fr. [...]

  3. […] Det är just den europeiska missiltillverkaren som avslöjade, under en intervju som gavs som en del av Paris Air Show 2023, mycket information om drönaren som för närvarande är under utveckling, såväl som om användningen som den kan användas. göras och det avsevärda operativa mervärde som det kommer att tillföra FCAS-programmet, men förmodligen också till Rafale F5. […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna