Den norska generalstaben förväntar sig en ytterligare ökning av makten för de ryska arméerna under de kommande åren

IAssen klass NATO vs Ryssland spänningar | Maritime Patrol Aviation | Rysk-ukrainska konflikten

Det bestrids nu bara av ett fåtal ovillkorliga anhängare av Moskva, de ryska arméerna har lidit avsevärda förluster i Ukraina. Så enligt Oryx referensplats, skulle de nu ha förlorat (förstört, fångat eller skadat) i strid mer än 10.000 2000 delar av större utrustning, inklusive mer än 3500 900 stridsvagnar, nästan 170 XNUMX bepansrade stridsfordon, mer än XNUMX artillerisystem eller till och med XNUMX flygplan och helikoptrar och mer ett dussin militära fartyg.

När det gäller de mänskliga förlusterna, som är mycket svårare att bedöma, skulle de vara omkring 180.000 XNUMX dödade, skadade och saknade sedan konflikten började.

För många europeiska länder är dessa förluster så stora att det med nödvändighet kommer att ta lång tid för Moskva att återskapa en konventionell väpnad styrka som är tillräcklig för att hota Nato och dess grannar.

Det är så de stora europeiska arméerna, franska, tyska, italienska eller brittiska, har förbundit sig till en insats som, förvisso, syftar till att svara på utvecklingen av hotet och återkomsten av riskerna för stora konventionella konflikter i Europa, men detta över en relativt lång tidsplan, det vill säga över tio eller femton år, det vill säga den beräknade tiden som behövs för Ryssland att återhämta sig från den ukrainska katastrofen, oavsett slutsatsen av denna konflikt.

inför de ryska arméerna valde den norska staben Leopard 2A8
Leopard 2A7 (vänster) och K2 Black Panther (höger) matchade varandra under tester i Norge. Det är dock den tyska stridsvagnen som valdes av Oslo för att ersätta Leopard 2A4 i drift

För öst- och nordeuropeiska länder är perspektivet däremot väldigt olika. Det mest uppenbara exemplet, även om det förmodligen är överdrivet, är ingen mindre än Polen, som i flera månader har gjort en kolossal ansträngning som syftar till att förse landet med konventionell militärmakt som vid behov kan innehålla, utan hjälp av sina europeiska allierade, de ryska. hot i vardande.

Utan de uppenbara överdrifterna i Warszawa delas denna oro för att det ryska hotet ska återuppstå mycket snabbare än vad som förutsågs i Paris, Berlin eller Rom, också av länderna i Nordeuropa och Skandinavien, som även de engagerar sig i en viktig ansträngning på det här ämnet.

Detta är särskilt fallet med Norge som, trots en liten befolkning på drygt 5 miljoner invånare, har en anmärkningsvärd militär makt, med nästan 25.000 XNUMX män och kvinnor under flaggan, delvis tillhandahållna av en icke-obligatorisk militärtjänst.

Framför allt är de norska väpnade styrkorna särskilt välutrustade, med ett femtiotal Leopard 2A4 tunga stridsvagnar som snart kommer att ersättas av Leopard 2A7+ med stöd av 160 CV90 infanteristridsfordon, ett trettiotal K9 självgående kanoner skyddade av ett jord-till-luft-batteri NASAMS samlades inom en stridsbrigad på 4500 16 man. Flygvapnet ställer in ett femtiotal F35 och F-5A jaktplan, fem P-8A Poseidon maritima patrullplan och ett fyrtiotal helikoptrar.

Med mer än 80.000 4000 km kustlinje på grund av sin mycket specifika geografi, rik på fjordar, har Norge också en mäktig flotta, med 6 4 soldater, och framför allt som för närvarande ställer in 5300 Ula-klassubåtar, 5 Fritjof-klass 2019 6 ton fregatter (efter förlust av den 4:e enheten, Helge Ingstad-fregatten i juni 2, samt XNUMX Skjold-klassade missilkorvetter, XNUMX Alta-klassade minkrigsfartyg (XNUMX ) och Oksøj samt ett stort logistikfartyg, Maud.

F311 Roald Amundsen nansen klass fregatt NATO vs Ryssland spänningar | Maritime Patrol Aviation | Rysk-ukrainska konflikten
Kungliga norska marinen ställer idag upp 4 fregatter av Fritjof Nansen-klassen

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

– 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!


Dela artikeln:

Om du vill veta mer

En tanke till "Den norska generalstaben förväntar sig en ytterligare ökning av makten för de ryska arméerna under de kommande åren"

Kommentarer är stängda.