Den amerikanska armén registrerade en 155 mm artillerield bortom 100 km

XM1299 ERCA artilleri US e1651593048453 Artilleri | Rysk-ukrainsk konflikt | Konstruktion av pansarfordon

Den amerikanska armén meddelade att den hade avlossat 155 mm artilleri bortom det symboliska 100 km-märket, medan långdistansartilleriets roll återigen demonstrerades under konflikten i Ukraina.

Inför den snabba utvecklingen av de kinesiska arméernas kapacitet, och i mindre utsträckning för de ryska, nordkoreanska och iranska arméerna, lanserade den amerikanska armén 2017, liksom de andra amerikanska arméerna, ett omfattande program som syftade till att utveckla dess organisation och dess utrustning från en modell optimerad för de senaste 20 årens bekämpande av upprorsuppror, till en modell anpassad för högintensivt engagemang, som under det kalla kriget.

Bland de stora utvecklingsämnena har flera nyckelprogram dykt upp, såsom Future Vertical Lift som syftar till att ersätta flygutrustning (helikoptrar och drönare) i tjänst med Future Long Range Air Assault (FLRAA) och Future Attack and Reconnaissance Aircraft-programmen (FARA) ), förtätningen av luftvärns- och antidrönarsystem med programmen Gardian och MEHEL, eller till och med ersättningen av Bradleys infanteristridsfordon med programmet Optionally Manned Fighting Vehikel, eller OMFV.

155 mm artilleriets roll i Ukraina

Som var fallet i början av 70-talet med BIG 5-superprogrammet, åtog sig den amerikanska armén också att ersätta sina artilleri- och fiendens djupanfallsförmåga, i synnerhet genom Extended Range Cannon Artillery-programmet, eller ERCA.

Det är sant att på detta område, om Lockheed-Martins HIMARS har visat sig vara mycket effektiva i Ukraina, så har detta inte varit fallet med M109:orna som erbjuds Kiev av dess europeiska allierade. Dessa är alltså på ett dokumenterat sätt inte mindre än 21 italienska, brittiska och norska M109:or som förstördes eller skadades sedan början av konflikten, men också mer än femtio M777 bogserade vapen som erbjuds av USA, mot endast en tysk Pzh 2000 och två skadade franska Caesar-vapen.

Amerikanskt 155 mm artilleri
M109:orna som skickas till Ukraina har en stridsräckvidd på 25 km, 30 km med raketassisterade granater och 40 km med Excalibur-granater.

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

Artiklar med fullständig åtkomst är tillgängliga i avsnittet "Gratis artiklar". Flash-artiklar är öppna i full version i 48 timmar. Prenumeranter har tillgång till analys- och sammanfattningsartiklarna i sin helhet. Artiklar i Arkiv (mer än två år gamla) är reserverade för Premium-prenumeranter.

– 15 % på ditt abonnemang Classic eller Premium (månadsvis eller årligen) med koden Tillbaka till skolan23
Endast fram till 30 september!


Dela artikeln:

Om du vill veta mer

3 tankar till "USA:s armé registrerade 155 mm artillerield över 100 km"

  1. […] artilleri baserat på chassit på M109 utrustad med en ny 155 mm och 58 kaliber kanon, vilket gör det möjligt att avsevärt öka systemets räckvidd, och som har varit föremål för ett flertal "användar" modifieringar utan att komma till stötar det är […]

  2. […] testerna utförda av den amerikanska armén, ett rör på 155 mm.58 kaliber gör det möjligt att nå en räckvidd på 70 km med svävande granater […]

Kommentarer är stängda.