Kan Frankrike öppna dörren till Belgien för att gå ombord på FCAS-programmet?

För några dagar sedan, medan han förhördes av senatens utskott för försvar och utrikesfrågor inom ramen för översynen av Military Programming Law 2024-2030, uttryckte VD:n för Dassault Aviation, Eric Trappier, starkt sitt motstånd mot andra europeiska partner. gå med i FCAS-programmet. Enligt honom, den industriella delingen kring detta program är redan tillräckligt komplex och svår att balansera med Tyskland och Spanien, medan nya partners bara skulle göra helheten ännu mer instabil, med risk att orsaka dess kollaps.

Framför allt, med exemplet med Belgien, framhöll Eric Trappier att detta land, som vi vet är benäget att gå med i programmet, hade valt att utrusta sig med F-35A, och att F-35A , för att ersätta sina F-16:or , och att den som sådan inte hade visat någon särskild koppling till framväxten av europeisk strategisk autonomi i försvarsfrågor, liksom till bevarandet av kompetensen hos den europeiska försvarsflygindustrin.

Uppenbarligen var denna deklaration, dessutom mycket odiplomatisk i munnen på en av de mest inflytelserika industrimännen i Europa, knappast nöjd utöver Quiévrain, och många röster, inklusive inom arméerna, blev kränkta av den ståndpunkt som den franske VD:n uttryckte.

IMG 3537 2 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Under 2018 föredrog Bryssel F-35A framför europeiska erbjudanden om att ersätta sina F-16

Det är sant att om Bryssel skilde till förmån för Lockheed-Martins F-35A 2018, till nackdel för Typhoon, Gripen eller Rafale Européer, de belgiska myndigheterna har gjort en betydande insats, särskilt på försvarsområdet, för att stilla Paris vrede.

Sålunda, knappt några dagar efter tillkännagivandet av förvärvet av det amerikanska jaktplanet, tillkännagav Bryssel och Paris lanseringen av CaMo-programmet, genom vilket de landväpnade styrkorna i de två länderna skulle bli perfekt interoperabla, särskilt genom förvärvet för Belgiska armén med 382 Griffon- och 60 Jaguar-fordon, alla infovärderade, levererade från 2025.

Några månader senare anförtrodde de belgiska och holländska flottorna det konsortium som bildades av den belgiska ECA och den franska sjögruppen med uppdraget att designa och bygga 12 stora minkrigsfartyg, 6 per land, ett kontrakt på 2 miljarder euro. På senare tid har Bryssel återigen förnyat sitt engagemang för fransk-belgisk interoperabilitet genom att beställa 9 CAESAR NG-vapen, order som därefter kommer att utökas till 28 motoriserade kanoner i juli 2022.

Ur belgisk synvinkel, om faktiskt företräde gavs till F-35 2018, ett beslut till stor del betingat av åtagandet om interoperabilitet med de nederländska flygvapen som redan är utrustade med flygplanet, har landet visat , sedan dess , all dess beslutsamhet att stärka framväxten av en europeisk strategisk autonomi, och i synnerhet genom att komma närmare den franska försvarsindustrin.

EBRC Jaguar Nexter e1680614153485 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Försvarsanalys | Stridsflygplan
Mellan CaMo-programmet och designen av belgisk-nederländska minkrigsfartyg har fransk industri under de senaste åren erhållit ett totalt antal beställningar som är identiska med det belgiska F-35A-programmet.

Dessutom, och detta är långt ifrån försumbart, bekräftar de belgiska myndigheterna att de aldrig har fått ett formellt erbjudande från Frankrike om att byta ut sina F-16, eftersom det enda franska förslaget på detta område har gjorts av Florence Parly dåvarande arméminister, under ett avstående med sin belgiska motsvarighet i maj 2018.

Oavsett om det formaliserades eller inte, är det osannolikt att det franska erbjudandet faktiskt övervägdes av den belgiska regeringen, och särskilt av dåvarande försvarsministern Steven Vandeput, en ivrig försvarare av den amerikanska apparaten. Det är också därför Dassault motiverar att inte ha följt upp.

Men genom att sammanställa alla händelser och beslut som har följt på varandra sedan 2018 i ämnet fransk-belgiskt försvarssamarbete framstår det som att situationen förmodligen är mer nyanserad än vad Eric Trappier presenterade, även om den senare har objektiva skäl att begränsa det industriella deltagandet kring FCAS-programmet till de tre första länderna.

utvidgningen av FCAS-programmet till andra europeiska partner kommer att komplicera den industriella delning som redan är spänd kring detta program
utvidgningen av FCAS-programmet till andra europeiska partner kommer att komplicera den industriella delning som redan är spänd kring detta program

Dessutom är det troligt att Dassaults starka motstånd mot de understödda förfrågningarna från Bryssel, återigen upprepades för några dagar sedan av den belgiske försvarsministern Ludivine Dedonder, att gå med i FCAS-programmet, skulle kunna försämra den nuvarande dynamiken i land- och marindomänerna. Kan vi i det här fallet ta oss ur denna onda cirkel genom att bli självförsörjande av aktörer som är säkra på sina rättigheter?


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna