Varför Rafale Kommer F5 att vara mer attraktiv än F-35 år 2030 och framåt? Del 2/2

Om Rafale F5 kommer att kunna förlita sig på nya funktioner och prestanda specifika för enheten, den kommer också att dra nytta av en förnyad operativ, industriell och kommersiell miljö, för att potentiellt ge den övertaget över konkurrerande erbjudanden, och i synnerhet Lockheed-Martin F - 35 Lightning II, från 2030.

I nästan två decennier nu, internationella tävlingar mellan jägaren Rafale från franska Dassault Aviation, och F-35 från amerikanska Lockheed-Martin, har systematiskt vänt sig till det sistnämnda, till den grad att det amerikanska flygplanet nu håller på att bli en verklig standard för de europeiska flygvapnet, till förtret för flygplanstillverkarna på den gamla kontinenten.

Men den nya versionen av Rafale, betecknad F5, som kommer att tas i bruk från 2030, kan på djupet förändra den operativa och kommersiella maktbalansen mellan dessa två flygplan under de kommande åren och decennierna.

Dans den första delen av denna artikel, studerade vi två kriterier för denna utveckling, transformationen av Rafale i Air Combat System med F5-versionen å ena sidan, och ankomsten av Neuron och Remote Carrier stridsdrönare å andra sidan, vilket raderar styrkorna hos F-35A samtidigt som de förvärras hos det franska jaktplanet.

Rafale Franska och amerikanska F35A vid väntpunkten Fighter aviation | Försvarsanalys | Kärnvapen

I den här andra delen kommer vi att ta upp tre andra viktiga områden som kommer att påverka denna maktbalans: den nya förmågan och nya ammunitionen hos Rafale F5; klubbens utseende Rafale och uppkomsten av en ny fransk kommersiell och industriell strategi, och slutligen påverkan av ökningen av ägarkostnaderna för F-35 på framtida tävlingar.

3- De nya förmågorna och den nya ammunitionen hos Rafale F5

Förutom själva drönarna Rafale F5 kommer att utrustas med ny ammunition och nya kapaciteter, vilket gör att den kan övervinna vissa relativa svagheter jämfört med F-35. Detta är särskilt fallet inom området undertryckande av fiendens luftvärnsförsvar, som det är vanligt att referera till med förkortningen SEAD som, som vi har upprepat flera gånger sedan 2018, representerade en betydande lucka i det operativa utbudet av Rafale än så länge.

Om sammansättningen av denna kapacitet som kommer att begås Rafale F5 har ännu inte presenterats officiellt, vi kan anta att den kommer att baseras på gemensam användning av radarstörsändare utöver flygplanets självförsvarssystem, för att ge det möjlighet att omsluta andra enheter i sin skyddsbubbla, som samt en eller flera anti-strålningsvapen, utformade för att höja motståndarens radarstråle för att förstöra den.

Le Rafale F5 kommer att ha ny ammunition
FMC måste ersätta SCALP kryssningsmissilen som utrustar Rafale av Air and Space Force och Naval Aeronautics idag

Le Rafale F5 kommer också att designas för att implementera de nya fransk-brittiska missilerna FMC (Future Cruise Missile) och FMAN (Future Anti-Ship Missile) som kommer att ersätta kryssningsmissilerna SCALP/Storm Shadow å ena sidan, och AM39 Exocet å andra sidan.

Dessa två precisionsammunition med lång räckvidd, som för närvarande är under utveckling, kommer att ha avancerade funktioner, såsom smyg- eller hypersonisk hastighet, för att utmana moderna luftförsvarssystem såsom jamming- och lockbetesystem, och kommer att ge enheten mycket avancerade långdistansanfallsförmåga. under de kommande decennierna.

Enheten kommer också att vara utrustad med en kapsel som sammanfogar funktionerna hos Talios målbeteckningskapsel och RECO NG-spaningskapseln till en enda utrustning, vilket ger jägaren en luft-till-mark, luft-till-yta och till och med lufttaktisk vision - luft med hög precision, och därmed flera driftsalternativ samtidigt som den förblir i icke-emitivt läge.

Slutligen, den Rafale F5 kommer att utformas för att implementera den nya kärnkraftsladdade ASN4G hypersoniska kryssningsmissilen, som måste ersätta ASMPA inom de två skvadronerna av flyg- och rymdstyrkan och den franska flottans flottiljer som utgör luftkomponenten i det franska avskräckningsmedlet. Men denna förmåga, även om den är kritisk för franskt försvar, kommer troligen att ha mycket litet inflytande på den internationella marknaden.

BAT 120LG e1686663176399 Jaktflygplan | Försvarsanalys | Kärnvapen
BAT-120LG är en precision svävande ljusbomb lämplig för teatrar med lägre intensitet för att undvika sidoskador, men också för högintensiva engagemang för att mätta fiendens försvar

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense logotyp 93x93 2 Fighter aviation | Försvarsanalys | Kärnvapen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

3 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna