Amerikanska senaten blockerar försäljning av HIMARS-system till Ungern på grund av Budapests vägran att stödja det svenska Nato-budet

Sedan starten av den ryska aggressionen mot Ukraina har Ungern och dess premiärminister Victor Orban regelbundet följt en starkt divergerande bana med den som eftersträvas av den stora majoriteten av Nato-medlemmarna, men också av Europeiska unionen. Sålunda motsatte sig Budapest i november förra året de sanktionspaket som Europeiska unionen föreslagit mot Ryssland, och dessförinnan mot det föreslagna europeiska embargot mot rysk gas.

Samtidigt har den ungerske premiärministern vid flera tillfällen intagit ståndpunkter som ligger nära dem som Moskva fört fram när det gäller konflikten i Ukraina, samtidigt som han intensifierat sina ekonomiska förbindelser med Ryssland.

Genom den atlantiska alliansens och EU:s grundhandlingar, där det krävs enhällighet för viktiga beslut, har Ungern faktiskt internationell makt på detta sätt långt större än vad landet faktiskt väger, både ur ekonomisk och politisk synvinkel. Men amerikanska politiska myndigheter börjar tappa tålamodet med Viktor Orbans dubbelprat.

Sålunda, för några veckor sedan, sanktionerade USA:s finansdepartement vissa tjänstemän som arbetar för Internationella investeringsbanken baserad i Ungern, identifierade av den amerikanska underrättelsetjänsten som en front i den ryska underrättelse- och påverkanstjänstens tjänst.

orban erdogan Vapenexport | Militära allianser | FÖRENTA STATERNA
Orban och Erdogan har båda intagit mycket mer försonande hållningar gentemot Ryssland, de andra medlemsländerna i Atlantiska alliansen

Washingtons beslut hade redan avsevärt mjukat upp Viktor Orbans ställning på den internationella scenen. Han förblev dock, liksom turkiska RT Erdogan, mycket undvikande inför omröstningen för att Sverige ska gå med i Nato.

Uppenbarligen slutade den ungerske premiärministerns lilla spel med att trötta ut den republikanske ordföranden för senatens utrikesutskott, Idaho-senatorn James E. Risch. Den senare meddelade faktiskt att han skulle posera sitt veto mot den pågående försäljningen av 24 HIMARS artillerisystem och nödvändig ammunition, som skulle ha beställts av Ungern för 735 miljoner dollar, så länge Budapest inte hade röstat för Sveriges anslutning till Nato.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Vapenexport | Militära allianser | FÖRENTA STATERNA

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna