Varför kan den nya franska Aarok-drönaren omforma den MALE drönarmarknaden?

Från en artikel från Challenge publicerad torsdag eftermiddag är den franska, men också europeiska, militära flygteknikens lilla värld i kaos. Faktum är att artikeln avslöjar existensen av en helt ny Medium Altitude Long Endurance stridsdrönare, eller MALE, som kommer att presenteras för första gången på Paris Air Show 2023.

Aarok-drönaren har utvecklats i tre år i största hemlighet av det franska företaget Turgis & Gaillard, med stöd av DGA som övervakar kontrakt och rustningsutveckling för de franska arméerna.

Egenskaperna hos Aarok-drönaren från Turgis & Gaillard

För närvarande är informationen som offentliggörs om denna nya drönare, kallad Aarok, relativt begränsad. Vet vi i bästa fall att drönaren kommer att ha en maximal startvikt på 5,5 ton och en nyttolastkapacitet på 1,5 ton, vilket gör att den kan implementera till exempel 4 styrda bomber på 250 kg och 2 medelstora pansarvärnsmissiler som t.ex. Hellfire eller Akheron MP, och att den kommer att ha en räckvidd på cirka 25 timmar.

När det gäller framdrivning kommer Aarok initialt att utrustas med Pratt & Whitney PT6 turbopropp, sedan den nya Ardiden turboprop under utveckling av Safran. Framför allt har den nya drönaren designats för att vara robust, vissa skulle säga rustik, och kunna implementeras från skissartad terräng på 400 till 600 m.

Aarok-drönaren kommer att vara utrustad med PT6 i sin ursprungliga version
I sin ursprungliga version kommer Aarok att drivas av PT6 turboprop, men kommer att bära Safrans Ardiden turboprop när den blir tillgänglig.

Men dess mest störande kvalitet är ingen annan än priset, aviserat "mellan 5 och 10 m€", det vill säga ett enhetspris som knappt är högre än mycket lättare drönare som TB2 Bayraktar från Turkiets Baykar, och ibland mycket lägre än de tunga MAN-drönarna. som erbjuder liknande prestanda, som amerikanska MQ-9 Reaper, israeliska Eitan eller turkiska Akinci.

En hybrid MAN-drönare mellan TB2 Bayraktar och MQ9 Reaper

Innan man går in på detaljerna i analysen bör man komma ihåg att informationen som sprids kring Aarok är mycket fragmentarisk, och att den därför bör tas med försiktighet i väntan på ytterligare förtydliganden och bekräftelse av de prestationer som tillkännagavs under flygtesterna.

I synnerhet är jämförelsen i termer av enhetspris för drönare alltid svår, i den mån MAN drönare implementeras som ett komplett autonomt system som består av flera drönare, men också en kontrollstation och en kommunikationsstation som säkerställer anslutningen till enheten, vilket gör det offentliga enhetspriset ofta svårt att jämföra, eftersom det baseras på olika omfattningar.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Drönare MAN | Försvarsanalys | Stridsdrönare

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna