Grundaren av underrättelsesajten Oryx med öppen källkod kastar in handduken

Om det finns en webbplats som har spelat en strategisk roll sedan början av konflikten i Ukraina så är det utan tvekan oryxspioenkop.com, mer känd som Oryx. Sedan de första timmarna av strid har webbplatsen och dess team av volontärer metodiskt analyserat och listat foton, videor och dokument som publicerats på sociala nätverk, för att skapa en databas med materiella förluster på båda sidor.

Även om sajten har funnits sedan 2014, och hade redan uppmärksammats under Nagorno-Karabach-kriget 2020 genom att utföra en uttömmande analys av de förluster som registrerats på både den azerbajdzjanska och den armeniska sidan, var det utan tvekan den ukrainska konflikten som drev den i förgrunden, till den grad att den blev den föredragna referensen för många medier, men också högre politiska beslut. tillverkare.

Varaktigheten av detta krig, och det kolossala arbetet kopplat till de enorma förluster som de ryska och ukrainska styrkorna noterade, slutade urholka författarnas beslutsamhet, som dock har förbundit sig att fortsätta analysen fram till oktober, med en liten förhoppning om att striderna kommer att vara över då.

Oryx-platsen har listat och klassificerat mer än 15.000 XNUMX utrustning som förstördes under konflikten i Ukraina
Oryx-platsen har listat och klassificerat mer än 15.000 XNUMX utrustning som förstördes under konflikten i Ukraina

Förutom en anmärkningsvärd informationskälla för dem som ville hålla sig informerade om denna konflikt, var Oryx-webbplatsen också ett ledande verktyg för att motverka propaganda och förnekande av de förluster som registrerats på båda sidor. , vilket berövade Kreml från många hävstänger och en viss fången publik. i Europa såväl som över Atlanten och till och med bortom.

Faktum är att det råder föga tvivel om att denna källa var det mest effektiva motpropagandainitiativet som genomfördes på västsidan under denna konflikt, särskilt eftersom dess oberoende karaktär garanterade dess objektivitet och därmed dess omfattning, statistik, men också politik.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Rysk-ukrainsk konflikt | Försvarsinstitutionella kommunikation | Nagorno-Karabach-konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna