DGA och franska tillverkare går med i sina ansträngningar för att omedelbart utveckla en strövande pansarvärnsammunition som bär 80 km

Sedan Nagorno-Karabach-kriget 2020 har de flesta av världens arméer åtagit sig att utrusta sig med en ny typ av beväpning, den slingrande pansarvärns- och djupgående ammunition, även felaktigt kallad självmordsdrönare.

Syntetiserar drönaren genom dess användarvänlighet, dess autonomi, dess förlängning och dess förmåga att söka efter möjliga mål tack vare dess sensorer samtidigt som den håller mannen i slingan och den taktiska missilen genom dess nyttolast och dess förstörelsekapacitet, den strövande ammunitionen Harpy och Harop av israelisk faktura implementerad av de azeriska soldaterna, förstörde, under detta krig, flera luftvärnssystem och armeniska bunkrar, samtidigt som de producerade många spektakulära videor som intygar denna effektivitet.

Sedan starten av konflikten i Ukraina har ryska Lancet-ammunition och de som används av ukrainarna, såsom amerikanska Switchblade, samt ett stort antal mer eller mindre hemmagjorda system, också spelat en viktig operativ roll, särskilt i neutraliseringen av långväga mobila artillerisystem.

Men utöver den första överraskningen som arméerna på båda sidor mötte av efter uppkomsten av dessa system, som är svåra att upptäcka och motverka med traditionell utrustning, har deras effektivitet minskat avsevärt under de senaste månaderna, medan paraderna för att skydda sig mot det också kom in. i tjänst.

Effektiviteten för de ryska Geranium långdistansdrönarna (Shahed 136) sjönk således avsevärt när det ukrainska luftförsvaret organiserades för att motverka dem.

Israelisk Harop Anti-Tank Prowl Ammunition
IAI:s Harop visade sin effektivitet mot bunkrar och luftvärn i Nagorno-Karabach-kriget 2020

På liknande sätt förlorar ukrainska styrkor idag, enligt olika rapporter, flera tusen lätta spaningsdrönare och hemmagjorda prowlers varje månad, till stor del på grund av kraftig störning av GPS-signaler och mycket tätare ryska datalänkar. och effektivt än i början av en konflikt .

Faktum är att utvecklingen av en ny strövande ammunition, som dessutom är avsedd att utrusta en förstklassig konventionell armé som den franska armén, måste uppfylla specifikationer som är långt ifrån triviala.

Drönaren måste inte bara ha stor autonomi, förmågan att implementeras med en mycket reducerad infrastruktur och ha högpresterande optisk detektering och kommunikationssystem, utan den måste också kunna fortsätta uppdraget trots sannolikt intensiv störning, samt import en stor stridsspets som kan förstöra det avsedda målet, ofta pansarfordon.


LOGO meta försvar 70 Lappammunition | Försvarsanalys | Artilleri

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter -

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna