Neuron, Aarok, Patroller, Larinae, Eurodrone: År 2030 kommer Frankrike att stå i hjärtat av den militära drönarmarknaden

I nästan tre decennier har många försvarsobservatörer, men också militära och politiska observatörer, ångrat den europeiska passiviteten på området för militära drönare, vilket tvingat den gamla kontinentens arméer att skaffa hyllningslösningar över Atlanten, men också i Israel.

Situationen var sådan att åtta av de största europeiska arméerna (Tyskland, Belgien, Spanien, Frankrike, Grekland, Italien, Nederländerna och Storbritannien) idag implementerar eller kommer att implementera de amerikanska MALE-drönarna från MQ-9 Reaper-familjen, medan flera andra länder, inklusive Finland och Polen, överväger att göra det.

Ett första svar dök upp i mitten av 2000-talet med ett fransk-brittiskt initiativ som födde Neurons stridsdrönare från Dassault och Taranis från British Aerospace, för vad som skulle bli FCAS-programmet som slutligen övergavs av London efter Brexit 2017. 2015 , ett nytt initiativ som sammanför Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien föddes för att designa en europeisk MAN (Medium Altitude Long Endurance) drönare, Eurodrone RAPS.

Eurodrone under flygning e1600272979371 Stridsdrönare | Försvarsanalys | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Mycket billigare än förväntat, Eurodrone RPAS erbjuder mycket avancerad nyttolast och uthållighetsprestanda, vilket gör den till ett trovärdigt alternativ till avancerade amerikanska MALE- och HALE-drönare i Europa och på andra håll.

Det kortsiktiga utbudet i Europa inom området militära drönare är dock fortfarande mycket begränsat idag, bortsett från taktiska modeller som Safran's Patroller. Men saker och ting kommer att förändras snabbt under de kommande åren. Och på detta område är det uppenbarligen Frankrike som tar ledningen för att positionera sig som en global och central aktör i det europeiska utbudet av stridsdrönare.

Under flera veckor mångdubblas faktiskt tillkännagivanden på detta område, oavsett om det är i samband med omröstningen om den militära programmeringslagen 2024–2030, men också kring flygmässan i Paris som hålls 19–25 juni.

Patroller Drone Combat Drones | Försvarsanalys | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Grekland har åtagit sig att skaffa 4 Patroller taktiska drönare och 3 kontrollstationer som kommer att levereras till 2025, för att ersätta Sagem Sperwer drönare som använts fram till dess

Försvarsmakten har således integrerat flera ändringar som rör programmet i den militära programmeringslagen. Rafale F5 för att föra detta till 2030, men framför allt för att stödja det med utformningen aven stridsdrönare av Loyal Wingman-typ inspirerad av Neuron-demonstratorn. Det är faktiskt det första tillkännagivandet av denna typ i Europa, även om Storbritannien under en tid hade presenterat ett program som går i samma riktning, innan det backade.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Combat Drones | Försvarsanalys | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna