Den saudiska försvarsindustrin vill bli en stor vapenaktör till 2030 genom att reproducera den sydkoreanska modellen

Presidenten för det statliga företaget, Saudi Arabia Military Industries, presenterade sina ambitioner att göra den saudiska försvarsindustrin till en viktig aktör på den globala vapenmarknaden år 2030, vid Bourget 2023. Genom att återskapa den sydkoreanska modellen, avser man att förlita sig på den enorma behov av modernisering av kungarikets arméer, för att förhandla fram fördelaktiga kontrakt med betydande tekniköverföringar, med alla marknadsaktörer idag, inklusive Kina och Ryssland.

Medan en majoritet av västerländska regeringar, särskilt i Europa, minskade sina försvarsindustriella investeringar efter sovjetblockets kollaps i mitten av 90-talet, såg Sydkorea, fortfarande utsatt för hotet från Pyongyang, detta som en möjlighet att utveckla sitt eget försvar. industrin, som bygger på den dynamik som redan gjort det möjligt för landet att bli en global industriell och teknologisk aktör på många områden under cirka tjugo år.

Hur har den sydkoreanska vapenindustrin etablerat sig på 30 år?

För att uppnå detta har Seoul kontaktat många västerländska industrimän, med saftiga kontrakt för att modernisera de sydkoreanska väpnade styrkorna tack vare de subventioner som frigörs av den ihållande tillväxten av landets ekonomi.

Dosan-Ahn Changho ubåt Sydkorea
Seoul har kunnat utveckla den sydkoreanska försvarsindustrin genom att förhandla fram stora tekniköverföringar som en del av moderniseringen av dess arméer.

Så skrev Tyskland, Frankrike, Storbritannien, USA och till och med Ryssland under stora vapenorder på 90- och 2000-talen, en stor möjlighet när marknaden var par i annars trög, även om det var nödvändigt att vara mer försonande än vanligt.

Dessa kontrakt åtföljdes faktiskt av viktiga tekniköverföringsklausuler, som gjorde det möjligt för sydkoreanska tillverkare att på 20 år uppgradera till den bästa västerländska utrustningen.

Dessa samarbeten gav upphov till många moderna och effektiva utrustningar, inklusive K9 självgående pistolen, K2 Black tank Panther, ubåten Dosan Anh Changho eller jagarna KDDX III Sejong den store.

Och även om alla delvis var utrustade med europeiska och amerikanska tekniska lösningar, blev den sydkoreanska försvarsindustrin mer och mer autonom, och framför allt redo att exportera.

Idag finns det på många försvarsmarknader, såväl som i många tävlingar, ofta mot just de tillverkare som tillät det att skaffa sig de initiala färdigheter som krävs för att nå dit. Dessutom har sydkoreansk forskning nu tagit över för att klara sig utan den senaste västerländska utrustningen i sin produktion.

Riyadhs strategi för att utveckla den saudiska försvarsindustrin

Denna sydkoreanska framgång har, verkar det som, inspirerat de saudiska myndigheterna. Verkligen i en intervju som gavs till den amerikanska sajten BreakingDefense.com som en del av Paris Air Show, presidenten för företaget Saudi Arabia Military Industries eller SAMI, Walid Abukhaled, detaljerade ambitioner, men också en strategi, avsedd att ta företaget in i TOP 25 av globala försvarstillverkare, samt minska Saudiarabien försvarsimporten under 50 % till 2030.

Airbus helikoptrar
I juni 2023, Airbus Helikoptrar och Scopa-industrin undertecknar ett avtal om 6,5 miljarder euro att bygga en helikoptermonteringsfabrik i kungariket.

Utan att nämna det är denna strategi, som är baserad just på en myriad av framtida kontrakt för att modernisera de saudiska väpnade styrkornas utrustning, samtidigt som den kräver betydande tekniköverföringar och lokal industriell utplacering, uppenbarligen mycket nära den som tillämpades av Seoul mellan 1995 och 2015 innan den lyfter av sig själv.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Försvarsanalys | Saudiarabien

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

Alla

3 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna

Meta-försvar

GRATIS
SIKT