Lockheed-Martin anser att det är nödvändigt att byta F-35-reaktorn för att säkerställa dess hållbarhet

Enligt Greg Ulmer, executive vice president of aeronautics på Lockheed-Martin, är det att föredra att byta motorn på F-35 för att övergå till ett drivmedel från AETP-programmet, snarare än att utveckla den nuvarande PW F135.

Förra mars, Pentagon meddelade sitt beslut att vända sig till förslaget från motortillverkaren Pratt & Whitney att modernisera F135-turbojetmotorn i stridsflygplanet F-35 Lightning II, snarare än att överväga att ersätta den med en ny generation turbojetmotorer av typen AETP (Adaptive Engine Transition Program) , en lösning som rekommenderas av den andra amerikanska motortillverkaren, General Electric, med sin XA100 också på gång för NGAD-programmet.

För Pentagon motiverades detta beslut av det faktum att de förbättringar som P&W föreslagit för sin F135 verkligen skulle göra det möjligt att öka prestandan och lösa de kylproblem som motorn för närvarande stöter på, att de var mer ekonomiska och mindre riskfyllda, och särskilt att valet av XA100 för det amerikanska flygvapnets F-35A inte kunde tillämpas på marinkårens F-35B, medan frågan kvarstod angående den amerikanska flottans F-35C.

Massan verkade sägas tills Lockheed-Martin, tillverkaren av F-35, kom för att föra grus till kvarnen för en ny generationslösning, snarare än förbättringen av den nuvarande F-135.

Faktiskt intervjuad av den amerikanska sajten BreakingDefense.com På flygmässan i Paris släppte Greg Ulmer, executive vice president för flygteknik på Lockheed-Martin, en liten bomb som kan bli större när den korsar Atlanten.

motorn i nuvarande F-35 F135 gör det möjligt att utrusta de 3 versionerna med samma turbojetmotor
Det största handikappet med AETP-motorn som GE XA100 är att den inte är lämplig för F-35B vertikal eller kort start och landning eftersom den är för lång för att ge plats åt balanseringsfläkten.

Enligt honom representerar beslutet att vända sig till en förbättring av F-135 från Pratt & Whitney endast en övergångslösning, som inte gör det möjligt att förse det amerikanska jaktplanet som ska vara i tjänst fram till 2070, med förnyad kraft och nödvändig tillförlitlighet bortom Block 4 håller på att färdigställas. Med andra ord, enligt dess designer är det nödvändigt att byta motorn på F-35.

Kom ihåg att Block 4 representerar den första standarden som anses vara fullt fungerande för den amerikanska enheten, som bör komma i produktion under andra halvåret 2024, och att det kommer att förse enheten med nya sensorer och en kapacitet för ökad bearbetning, varför kraften hos F135, som också länge ansetts vara otillräckligt i förhållande till flygplanets massa, måste utökas.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta defense 114 Aero-motorer | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med kod Metanniv24, jusqu'au Endast 21 maj !

Erbjudandet gäller från 10 till 21 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna