Den fransk-italienska Astern visar att det är en av de mest effektiva luftvärnsmissilerna för tillfället

Den fransk-italienska luftvärnsmissilen Aster visade utmärkta kapaciteter mot subsoniska och överljudsmål under en nyligen genomförd NATO-övning.

När det kommer till att jämföra luftvärnsmissiler med varandra är det vanligt att förlita sig på vissa uppenbara egenskaper, såsom räckvidd, tak, jämn hastighet och styrsystem. Det finns emellertid en minst lika betydelsefull egenskap som ofta tas lite eller inte i beaktande, systemets effektivitet, det vill säga antalet missiler som är nödvändiga för att uppnå en tillräcklig sannolik avlyssningshastighet.

På det marina området är de flesta system sålunda utformade för att använda två missiler per mål, speciellt om den senare rör sig på låg höjd och i hög hastighet, som en anti-fartygsmissil. Detta är fallet med SM-2 och det amerikanska ESSM, men även ryska eller kinesiska system, som 9M96 eller HHQ-9.

På detta område hade de fransk-italienska formgivarna av Aster 15/30-missilen alltid meddelat att deras system var så effektivt att en missil räckte för att hantera ett mål. Detta postulat har visats under marinövningen Formidable Shield anordnad av Nato för några dagar sedan sammanförde ett tjugotal sjöförband som tillhör 13 olika nationer.

F 592 ITS Carlo Margottini 048 Luftvärnsmissiler | Träning och militära övningar | Flash försvar
Den italienska fregatten Carlo Margottini (F592) förstörde två olika luftmål med en Aster 30 och en Aster 15 under NATO-övningen Formidable Shield 2023

Vid detta tillfälle avfyrades faktiskt 4 Aster 15 och 30 missiler av tre fartyg mot 4 luftmål som återskapar beteendet hos ett stridsflygplan/överljudsmissil eller en subsonisk antifartygsmissil som rörde sig vid flodvågen, och registrerade förstörelsen av var och en av dem, i en miljö som så nära som möjligt återger villkoren för ett verkligt engagemang.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftvärnsmissiler | Militär träning och övningar | Flash försvar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

  1. […] The Enigmas of History – Atombomben (dokumentär) "Den franska armén gynnar stora program till skada för liten utrustning" Kina ökar vapenförsäljningen runt om i världen. Den franska armén kan inte hålla vissa av sina operativa kontrakt. För eller emot att överge kärnvapenavskräckning? Vetenskap och teknik: Stridslasrar redo att sätta igång. "Vi måste omforma den europeiska försvarsmarknaden" Snapshot Frankrike – försvarsindustrin till 2015. Frankrike, fjärde största vapenexportör. Den fransk-italienska Astern visar att det är en av de mest effektiva luftvärnsmissilerna... […]

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna