Spanien är oflexibelt på sin industriella andel på 33 % inför Belgiens ankomst till FCAS-programmet

Några svårigheten relaterade till integrationen av nya partners och industriell delning inom FCAS:s nästa generations stridsflygprogram sammanföra Tyskland, Spanien och Frankrike, sammanfattades av den spanska försvarsministern, Amparo Valcarce, när hon förhördes om Belgiens ankomst med observatörsstatus inom FCAS-programmet.

Ministern uttryckte verkligen sin stora tillfredsställelse över att se Bryssel ansluta sig till programmet som syftar till att dimensioneras för hela den europeiska flygförsvarsindustriella ansträngningen, såväl som för kapaciteten hos flygvapnet på den gamla kontinenten.

Men när en journalist frågar henne om omfördelningen av industriell delning inom programmet höll hon ett helt annat tal, vilket visade att hon hade för avsikt att Spanien behåller 33 % av industriverksamheten, åtminstone i fas 1B som syftar till att utveckla demonstratorn till 2029, och för vilken Madrid har åtagit sig att finansiera 2,5 miljarder euro på basis av Paris och Berlin.

Det är vanligt, att läsa hyllpressen men också experternas försvarskommentarer på sociala nätverk, att ansvaret för bristen på flexibilitet inom europeiska samarbetsprogram tillskrivs Frankrike.

mistral 5 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Tyskland | Stridsflygplan

I verkligheten är situationen ofta annorlunda, och mycket ofta är Frankrike, eller snarare president Macron, mycket mer försonande än sina partners, men också än sina egna industrimän, när det gäller att främja uppkomsten av en verklig alleuropeisk dynamik i termer av av försvaret.

Det här fallet är det perfekta exemplet, eftersom det är mycket troligt att det var Paris som tvingade fram Bryssel att komma till observatörsstatus inom FCAS-programmet. Inte utan skäl, dessutom, för om Belgien faktiskt gjorde valet av F-35A inför Rafale 2018 har det sedan dess visat mer än en merit för Frankrike genom att beställa militär utrustning till ett värde av nästan 5 miljarder euro från franska tillverkare (VBMR, EBRC, Caesar, McM, Mistral 3).


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Tyskland | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna