VMAX, Aquila... När det gäller hypersoniska vapen, utvecklar Frankrike samtidigt lansen och skölden

För bara några år sedan förblev ministeriet för de väpnade styrkorna och de franska staberna förvirrade över verkligheten av de hypersoniska vapen som nyligen presenterades av Ryssland (Kinzhal, Tzirkon, Avangard) och Kina (DF17).

Men många frågor kvarstod utan ett tydligt svar, såsom hur dessa vapen skulle styras, eller den verkliga effektiviteten hos de framdrivningssystem som användes.

Från 2019 utvecklades denna position snabbt, både genom demonstrationer, särskilt observerade av satelliter, av denna verklighet, men också genom framsteg som gjorts på detta område av i synnerhet USA, till den grad att nu, de anses vara en av de tekniska pelarna avgörande i balansen mellan krafter och nationer i decennier framöver.

De olika franska offensiva hypersoniska vapenprogrammen: lansen

Sålunda lanserade Försvarsmakten 2019, inom ramen för den nya militära programmeringslagen, VMAX-programmet, en hypersonisk segelflygare vars design tilldelades ONERA och Ariane Espace, med målet att göra en första flygning 2021, medan andra program bör kunna förlita sig på de tekniska landvinningar som utvecklats.

ASMPA RAfale
ASN4G-programmet borde göra det möjligt att ersätta ASMPA:s överljudskärnvapenmissil ombord i framtiden Rafale F5

ASN4G och FMC/FMAN kryssningsmissiler

Detta är fallet med den nya 4:e generationens Air-Ground Nuclear Missile, eller ASN4G, som måste ersätta den ASMPA överljudsmissil som för närvarande är i tjänst ombord på den nya Rafale F5 i mitten av det kommande decenniet.

Men det är också det fransk-brittiska programmet Future Cruise Missile / Future Anti-Ship Missile, som borde utvecklas i hypersonisk hastighet, även om ämnet i fallet med FMC / FMAN fortfarande diskuteras mellan Paris, London och nu Rom, angående användningen av hypersoniska kapaciteter eller smygande för att öka vapnets effektivitet.

Kom ihåg att ett vapen anses vara hypersoniskt när det når eller överstiger en hastighet högre än Mach 5, men också att det har betydande manövreringsförmåga vid dessa hastigheter.

Detta är anledningen till varför den ryska Kinzhal luftburna missilen, presenterat sedan 2018 som ett hypersoniskt vapen, men också den kinesiska DF21D / YJ21 anti-skeppsmissilen är inte hypersoniska vapen, även om de når hastigheter över Mach 5, på grund av att de inte har betydande manövreringsförmåga som är tillräckliga för att undvika ballistiska interceptorer.

Scramjet och hypersoniskt glidflygplan ska överstiga Mach 5

Idag finns det två typer av teknologier som gör det möjligt att designa en potentiellt hypersonisk missil. Den första är Scramjet, eller superramjet, ett aerobt drivmedel (som använder atmosfärisk luft som oxidationsmedel till skillnad från en raketmotor som samtidigt bär bränsle och oxidationsmedel), som kan sakta ner och kyla luftflöden för att stabilisera förbränningen för att skapa den dragkraft som krävs för att uppnå dessa hastigheter.

Detta är särskilt den teknik som används av den ryska 3M22 Tzirkon hypersoniska kryssningsmissilen mot fartyg, som, till skillnad från Kinzhal, verkar kryssa i alla rutor för definitionen av ett hypersoniskt vapen.

3M22 Tzirkon hypersoniska vapen
3M22 Tzirkon hypersoniska anti-skeppsmissil använder en scramjet för att uppnå och bibehålla hastigheter över Mach 5. Missilens styrsystem är fortfarande ett mysterium.

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Hypersoniska vapen och missiler | Försvarsanalys | Strategiska vapen

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna