Europeiska unionen håller på att inrätta ett kraftfullt verktyg för att skaffa europeisk försvarsutrustning … eller nästan

Det här är förbryllande. Europeiska unionens råd och Europaparlamentet har faktiskt nått en överenskommelse om genomförandet av ett verktyg som avsevärt bör öka den europeiska preferensen vid anskaffning av försvarsmateriel av medlemsländerna, samtidigt som standardiseringen av arméer förbättras, ett långvarigt mål för EU.

Konkret kommer det nya systemet att möjliggöra partiell ersättning av kostnaderna för anskaffning av försvarsmateriel av medlemsländernas arméer, förutsatt att dessa förvärv följer ett visst antal regler.

För det första är det viktigt att den förvärvade utrustningen förvärvas av minst tre medlemsländer eller associerade länder (Island, Lichtenstein och Norge), genom ett europeiskt förfarande för offentlig upphandling. Å andra sidan, och förutsägbart, måste den försvarsmateriel som förvärvas produceras i Europa, av europeiska företag.

Efterlevnad av dessa villkor bör göra det möjligt för köpare att få ersättning upp till 15 % av beloppet för beställningen per deltagande stat för att reglera eventuella missbruk som kan inträffa, med fantommedverkan till stöd för en allierad stat.

Europeiska unionen stöder förvärvet av europeisk försvarsutrustning

Texten måste fortfarande godkännas av alla medlemsländer för att träda i kraft, men den är vid första anblicken ett kraftfullt verktyg som skulle kunna göra det möjligt att förstärka europeisk preferens i arméernas förvärvsprogram och därför stärka European Defence Technological Industrial Base (BITD).

Tyvärr, som ofta, ligger djävulen i detaljerna, och i synnerhet definitionen av vad som kan kvalificeras som utrustning som produceras i Europa och därför är berättigad till det ekonomiska stöd som erbjuds.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Försvarsmaktens finansieringslösningar | Europa | Vapenexport

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna