Taiwan kommer inte att kunna motstå en kinesisk attack i mer än 90 dagar utan USA:s ingripande, enligt RAND

- Annons -

En möjlig kinesisk attack mot Taiwan har varit föremål för många studier och simuleringar de senaste åren, även i den amerikanska kongressen. Det var dock alltid en fråga om att studera frågorna omen amerikansk intervention i ett sådant fall, för att lyfta fram de medel som krävs för att lyckas pressa sig mot Folkets befrielsearmé, men också för att bedöma kostnaderna i fråga om män och material.

Le Den amerikanska tankesmedjan Rand satte sig för att studera detta scenario under en annan hypotes, uppenbarligen inspirerad av den hållning som USA och européerna följt till den ryska aggressionen mot Ukraina.

Faktum är att inget av NATO:s medlemsländer, mer än andra, har ingripit militärt för att skydda ukrainarna från det ryska anfallet, och begränsat sig till stöd, det är sant att det växer, när det gäller rustning, utbildning, underrättelser och mottagande av flyktingar, samt ekonomiska och politiska sanktioner mot Moskva.

- Annons -

För Randen var det därför användbart att studera en möjlig kinesisk-taiwanesisk konflikt enligt denna hypotes, för att fastställa de villkor som krävs för att de taiwanesiska arméerna, liksom deras ukrainska motsvarigheter, eventuellt skulle kunna innehålla en kinesisk väpnad aggression.

Amerikanska styrkors ingripande är avgörande för att stoppa en kinesisk attack på ön, enligt RAND
Ingripande av amerikanska styrkor är väsentligt för att hoppas på en kinesisk attack på ön, enligt RAND

Slutsatserna i denna rapport är dock långt ifrån optimistiska. Enligt tankesmedjan kunde Taiwan faktiskt inte motstå en kinesisk attack i mer än 90 dagar, i bästa fall, även om landets arméer var bättre utrustade och bättre utbildade.

I själva verket, utan en riktig amerikansk militär intervention, skulle Taiwan nödvändigtvis och relativt snabbt hamna i händerna på Peking, vilket sannolikt kommer att övertyga de kinesiska myndigheterna att ingripa vid minsta tecken på svaghet i USA:s beslutsamhet att skydda sin allierade.

- Annons -

För att nå denna slutsats har författarna av rapporten studerat taiwanesisk motståndskraft på många områden, långt bortom militären och landets väpnade styrkor, särskilt i sociala och politiska aspekter.


LOGO meta försvar 70 Militär planering och planer | Militära allianser | Amfibiskt överfall

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna