Royal Air Force skulle överväga att skaffa den israeliska Rampage-missilen för att ersätta Storm Shadows som överlåtits till Ukraina

Under de senaste veckorna, och Londons formalisering av leveransen av Storm Shadow långdistansammunition till Ukraina, MBDA:s fransk-brittiska kryssningsmissil uppvisar exceptionella egenskaper, i synnerhet för att återhämta sig från DCA och motstå den intensiva störning som genomförts av de ryska styrkorna.

Som vi nämnde tidigare sker sändningen av dessa missiler som är nödvändiga för de ukrainska flygvapnet för att anfalla motståndarens logistikplatser, kommandopost och viktiga transportinfrastrukturer på bekostnad av Royal Air Forces redan minskade lager. , och flyg- och rymdstyrkan efter Frankrike anslöt sig också till initiativet.

Det är därför inte förvånande att RAF försöker skaffa nya missiler av denna typ för att upprätthålla ett minimalt operativt lager, medan leveransen av dessa missiler till Kiev inte är avsedd att minska under de kommande månaderna, även om det bara kommer att bli en interimskapacitet i väntan på att Future Cruise Missile FMC ska tas i bruk 2028 som utvecklats gemensamt av Storbritannien, Frankrike och Italien.

Med tanke på de utmärkta operativa resultaten av Storm Shadow mot ryskt luftvärnsförsvar, och dess fransk-brittiska DNA, ledde allt till att tro att Royal Air Force skulle vända sig till MBDA för att skaffa nya missiler av samma typ. Stort misstag, åtminstone enligt en artikel från UAE:s webbplats thenationalnews.com.

MdCN Ubåt e1687526462489 Kryssningsmissiler | Stridsflygplan | Rysk-ukrainska konflikten
Enhetspriset på 3 miljoner euro i förskott för Scalp/Storm Shadow motsvarar i själva verket anskaffningspriset per enhet på 150 MdCN, inklusive 50 med byte av miljö, beställt av den franska marinen

Enligt artikeln som publicerades den 30 juni skulle RAF verkligen vilja vända sig till den israeliska Rampage aeroballistiska missilen som togs i bruk 2018 och utvecklad av IAI, istället för Storm Shadow, på främst ekonomiska kriterier, eftersom den europeiska missilen ansågs vara för dyr med ett enhetspris på 3 miljoner dollar. RAF skulle därför ha skickat ut officerare och ett tekniskt team till Israel för att utvärdera missilen och hur den skulle kunna integreras i Typhoon.

Sedan den publicerades har artikeln tagits upp i stor utsträckning av fackpressen. Men många av påståendena som gjorts är mycket överraskande, för att inte säga ärligt talat tvivelaktiga.

Alltså, priset på Storm Shadow, tillkännagav till 3 miljoner dollar, motsvarar anskaffningspriset för MdCN-missilerna som utrustar den franska flottans fregatter och ubåtar, inte priset på Scalp / Storm Shadow. det är sant att många värden så fantasifulla som dåliga källor har spridits under åren angående priset på denna missil.

Referensvärdena, avseende enhetsanskaffningskostnaderna för Storm Shadow, är cirka 900.000 900 € beroende på om det gäller förvärvet av 500 enheter av Royal Air Force, eller de XNUMX exemplaren för armén. French Air Force and Naval Aeronautics, enligt uppgifter som publicerades 2011 av det brittiska parlamentet.

rampage 825x510 2 Kryssningsmissiler | Stridsflygplan | Rysk-ukrainska konflikten
Med en räckvidd på 300 km är Rampage en aero ballistisk missil 4m7 lång och väger 570 kg

Det är faktiskt mycket svårt att tro att enhetspriset på missilen har multiplicerats med 3 på 12 år, även med tanke på att den inte längre masstillverkas av MBDA som under de första franska och brittiska beställningarna.

För det andra bör det påminnas om att det hittills inte finns några indikationer på att kriget i Ukraina kommer att sluta på kort sikt. Under dessa förhållanden råder det ingen tvekan om att européerna måste fortsätta att stödja Kiev genom att förse landet med effektiva vapensystem för att begränsa ett ryskt hot som långt ifrån kollapsar, utan tvärtom verkar förstärkas.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 kryssningsmissiler | Stridsflygplan | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna