Sydkoreas K9 Thunder självgående pistol siktar på en räckvidd på över 100 km inom några år

Med mer än 2400 8 enheter levererade och beställda, varav hälften för export till 9 väpnade styrkor runt om i världen, är den sydkoreanska K30 Thunder självgående pistolen Hanwha onekligen en av de senaste XNUMX årens stora framgångar inom området för tung bandrustning som självgående artilleri.

Väl skyddad, utrustad med ett självlastande artillerisystem och ett 155 mm 52 kaliberrör som ger den en räckvidd på 40 km med konventionella granater och 50 km med framdrivna granater, och mobil tack vare sin turbodieselmotor på 1000 hk för en stridsmassa på 47 ton, vilket ger den ett kraft-till-vikt-förhållande på 21 hk per ton, K9 Thunder har verkligen något att förföra.

Dess utrustning är desto mer attraktiv eftersom den är ekonomisk med ett enhetspris på cirka 11 miljoner dollar och en utvecklad operativ miljö med framför allt en bepansrad ammunitionsbärare med automatiserad överföring K10 baserad på samma plattform. Faktum är att idag K9A1 Thunder är utan tvekan ett av de bästa underpansarartillerisystemen i tjänst.

För några dagar sedan tillkännagav de sydkoreanska myndigheterna finansieringen av en utveckling, K9A2, som gör det möjligt att förbättra automatiseringen av systemet och att utrusta det med moderniserade ballistiska kommunikations- och peksystem, för att öka noggrannheten, i batteriet och ut-batterihastighet och eldhastighet, samtidigt som interoperabiliteten med omgivande krafter och system förbättras.

För detta kommer Seoul att investera 2,36 biljoner won, eller 1,81 miljarder dollar, med målet att ha K9A2 i drift 2027. Men historien om Thunder kommer inte att sluta där. Faktum är att de sydkoreanska arméerna och Hanwha Defense arbetar på A3-versionen av systemet som bör tas i bruk i början av nästa decennium, och som lovar en mycket betydande ökning när det gäller kapacitet.

I likhet med den amerikanska arméns Extended Range Cannon Artillery-program, eller ERCA, borde K9A3 vara utrustad med ett 58 kaliberrör, dvs. 58 gånger diametern på ammunitionen (155 mm) alltså 9 meter, mot 52 kaliber för K9A1 /2 (8,06 meter).


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Artilleri | Konstruktion av pansarfordon | Sydkorea

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna