Österrike och Schweiz vill gå med i det tyska antiluftvärnsinitiativet European Sky Shield

European Sky Shield-initiativet, avtäckt av Olaf Scholz i augusti 2022 under ett tal vid universitetet i Prag, syftar till att slå samman alla sina medlemmars luftvärns- och antiballistiska försvarsresurser och information, för att stärka deras reaktionsförmåga inför dessa hot, som har återupptagits i förgrunden för oro sedan början av krig i Ukraina.

Detta lockade genast ett stort antal europeiska länder. Förutom Tyskland anslöt sig 14 andra europeiska länder till initiativet så snart det lanserades: Belgien, Bulgarien, Estland, Finland, Ungern, Lettland, Litauen, Norge, Nederländerna, Tjeckien, Rumänien, Storbritannien, Slovakien och Slovenien.

Två av nyckelaktörerna inom luftvärnskapacitet i Europa, Frankrike och Italien, upphovsmännen till SAMP/T Mamba-systemet och Aster-familjen av luftvärnsmissiler, saknades dock från denna lista.

Berlin hade faktiskt byggt detta program på grundval av tre kompletterande system: IRIS-T SLM med kort och medelhög räckvidd av tyskt ursprung, American Patriot PAC med medel- och lång räckvidd och utrustad med antiballistiska möjligheter på kort räckvidd, som samt det israeliska Arrow 3-systemet för exo-atmosfärisk avlyssning.

det fransk-italienska SAMP/T Mamba-systemet skulle ha sin plats inom European Sky Shield som ett europeiskt alternativ till den amerikanska Patriot PAC3
det fransk-italienska SAMP/T Mamba-systemet är ett europeiskt alternativ till den amerikanska Patriot PAC3

Naturligtvis, för Paris och Rom, uteslutningen av Mamba, och mer allmänt av andra europeiska system som den mycket korträckvidda Mistral-missilen eller den korträckvidda MICA VL, representerade ett kraftfullt avvisande och på sätt och vis ett svek mot de ansträngningar som gjorts för europeisk strategisk autonomi, gynnar amerikanska och israeliska system medan det finns europeiska alternativ.

Men denna hållning, liksom de reservationer som man kan ha när det gäller användbarheten av Arrow 3-systemet i denna enhet medan Ryssland inte har vektorer inom räckhåll för det israeliska systemet som är optimerat för att motverka iranska missiler, verkar det inte avskräcka andra europeiska länder från att ansluta sig till detta initiativ, inklusive några alliansfria.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Luftvärnsförsvar | Tyskland | Militära allianser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna