GCAP-programmet (Storbritannien, Italien och Japan) är mer strukturerat och mindre begränsat och ligger före FCAS

Inledningsvis presenterades som ett snabbt sammanställt svar på tillkännagivandet av det (dåvarande) fransk-tyska FCAS 6:e generationens stridsflygplansprogram, GCAP-programmet för Global Combat Air Platform, som för samman Storbritannien, Italien och Japan, verkar ta leda gentemot sin europeiska konkurrent.

När han talade till fackpressen på webbplatsen för den brittiska flygplanstillverkaren BAe de Warton, visade dess chef för system för Future Air Combat System, Herman Claesen, att han är mer än säker på framtiden för programmet som syftar till att bli det första lågobserverbara, överljudsbemannade stridsflygplanet av sjätte generationen som trädde i tjänst utanför de amerikanska NGAD:erna.

sålunda, Herman Claesen tror nu att målet att GCAP ska tas i bruk 2035 är fullt uppnåeligt, medan programmets demonstratör bör gå i luften "inom 5 år", det vill säga 2028, eller tidigare.

För BAe och dess partners visar sig detta mycket ambitiösa schema stämma överens med den kommersiella strategin kring programmet, och i synnerhet de stora exportambitionerna som flygplanstillverkaren siktar på som har för avsikt att inte längre spela andrafiol bakom Dassault aviation på den internationella scenen, som fallet var med Typhoon mot Rafale och Tornado vis-à-vis Mirage 2000.

F35B och Typhoon RAF e1688652132159 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion
GCAP-programmet kommer att behöva ta över från Typhoon inom RAF och det italienska flygvapnet, samt japanska F2. Dessa 3 styrkor opererar också en stor flotta av F-35 A och B stealth stridsbombplan.

I samband med detta pressmöte tog han dessutom flera gånger upp den latenta konkurrensen med FCAS-programmet, och lade ansvaret för sina misstag delvis på flygindustrins bristande erfarenhet Franska i kooperativa program, till skillnad från Storbritannien som har samlat många i detta område med Tornado, den Typhoon och Jaguaren före dem.

Framför allt verkar BAe göra kalendern till ett strategiskt vapen för att etablera sig på den internationella marknaden och återta marknadsandelar som förlorats under de senaste decennierna genom tidigare samarbetsprogram.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Coopération internationale technologique Défense | Aviation de chasse | Construction aéronautique militaire

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna