Rysk försvarsindustri kan snart producera fler stridsvagnar än vad den förlorar i Ukraina

- Annons -

För några dagar sedan uppskattade brittisk underrättelsetjänst i en av sina dagliga rapporter att Ryssland förlorade 10 gånger fler stridsvagnar i Ukraina varje månad än vad den ryska försvarsindustrin kunde producera idag.

Det är sant att de västerländska sanktionerna som infördes efter aggressionen mot Ukraina tillät en tid att allvarligt handikappa den ryska försvarsindustrin. Men under de senaste månaderna, och bortom de ryska myndigheternas uttalanden, som är kända för att vara opålitliga, tenderar objektiva fynd att kraftigt dämpa entusiasmen hos Hans Majestäts underrättelsetjänster.

Tillverkning vid Uralvagonzavod-fabriken i Nizhny Tagil

Låt oss komma ihåg att i mars förra året meddelade den största ryska tankmonteringsfabriken, Uralvagonzavod-fabriken i Nizhny Tagil, att den hade lyckats omorganisera sin underleverantörskedja och hitta alternativ till de västerländska komponenter som används i dess produktion, för att producera, varje månad, ett femtiotal pansarfordon med band.

- Annons -

Dessa skulle inkludera T-90M, T-80BVM och T-72B3M stridsvagnar, såväl som BMP-3M och BMD-4 infanteristridsfordon, medan det skulle fortsätta att modernisera vissa pansarfordon för att skicka dem till stridsenheterna.

Den ryska försvarsindustrin har förändrats sedan konflikten i Ukraina började
Det verkar som om produktionshastigheterna för tunga stridsvagnar som meddelades av Uralvagonzavod bekräftades av observationen av de relativa dokumenterade förlusterna av dessa pansarfordon på fronten i Ukraina.

Utöver deklarationerna från Tass Agency och från Dimitri Medvedev som försäkrar att den ryska industrin nu förblev kapabel att producera 1000 till 1600 stridsvagnar per år, tillät väldigt lite data oss att intyga eller bestrida dessa anklagelser.

Sedan dess har saker och ting utvecklats relativt, och går inte i riktning mot de brittiska deklarationerna. Faktum är att observationen av dokumenterade förluster av ryska tunga stridsvagnar under de senaste två månaderna tenderar att bekräfta den månatliga produktionen av cirka trettio stridsvagnar per månad mellan november 2 och juni 2022.

- Annons -

T-90M, T-80BVM, T-72B3M: Dokumenterade förluster bekräftar återhämtningen av den ryska försvarsindustrin

Faktum är att i maj och juni 2023, Oryx hemsida hänvisade till att ryska arméer förstörde eller övergav cirka 120 stridsvagnar. Medan majoriteten av dem var äldre modeller, allt från T-72B3 till T-90A, inklusive T-62M, identifierades 27 specifikt som T-62M, T-72B/B3M, T-80BVM i en "obr- 2022” version, det vill säga producerad under de senaste månaderna, samt T-90M för mer än hälften av dem, även producerad exklusivt av Uralvagonzavod.

Faktum är att förlusterna av moderna tankar som tillverkats nyligen utgör 25 % av de förluster som registrerats i maj och juni. Men om vi accepterar att de ryska arméerna fortfarande har tusen tunga stridsvagnar tillverkade före konfliktens utbrott, av de 3000 som ursprungligen fanns i lager och efter avdrag för 2000 refererade förlorade, produktionen av 30 T-72B3M stridsvagnar, T-80BVM och T-90M per månad från november av Uralvagonzavod, och ett tjugotal T-62M stridsvagnar från de andra platserna som avancerade, skulle därför representera cirka 350 ytterligare stridsvagnar.

T-62M
Utöver de tunga stridsvagnarna T-72,80, 90 och 62 har den ryska industrin också åtagit sig att tillverka medelstor stridsvagn T-XNUMXM, förvisso gammal, men utrustad med bra eldkraft, och tillräckligt skyddad för defensiva aktioner och eventuellt utnyttjande av genombrott.

Med avdrag för stridsvagnar i transit som ännu inte nått fronten, representerar detta värde i praktiken 25 % av den ryska flottan, med vetskap om att denna utvärdering är i slutet av juni och bör vägas av en linjär utveckling som tenderar att konsolidera den. representativitet.

- Annons -

Mot en vändning av erosionsdynamiken i de ryska arméerna?


LOGO meta defense 70 Industriell tyg Defence BITD | Försvarsanalys | MBT stridsvagnar

75 % av denna artikel återstår att läsa,
Prenumerera för att komma åt det!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 6,90 €.


Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna