Mötet mellan franska och tyska ministrar för att återuppta MGCS-programmet väcker viss oro

Tillkännagav i september 2017 av Emmanuel Macron och Angela Merkel, Main Ground Combat System eller MGCS-programmet skulle tillåta Frankrike och Tyskland att gemensamt utforma efterträdaren till Leclerc och Leopard 2 förfaller 2035.

Sedan detta tillkännagivande har detta program upplevt många omvälvningar, i synnerhet den ankomst som påtvingats av Bundestag of Rheinmetall som avsevärt destabiliserade de industriella balanser som ursprungligen utformades mellan franska Nexter och tyska Krauss-Maffei Wegmann (KMW) samlade i det co-KNDS företaget sedan 2015.

Ankomsten av Rheinmetall, som också utvecklade mellangenerationstanken KF-51 Panther som ett alternativ till Leopard 2 på kort sikt, och därför som ett alternativ till MGCS på medellång och lång sikt, allvarligt handikappade framstegen i SADS Del 1-studiefasen som lanserades 2020, särskilt genom att hävda vissa tekniska pelare som ursprungligen tillskrivs Nexter, till exempel inom området för huvudbeväpning och rustning.

Faktum är att MGCS-programmet i flera år har navigerat mellan begränsade framsteg och faser av uppriktig tvekan, 4 av de 12 tekniska pelarna som hittills identifierats, och som ännu inte strikt anförtrotts en specifik tillverkare, såsom det samarbete som ursprungligen planerades.

För att återuppta MGCS träffades franska och tyska försvarsministrar i Berlin
Sebastien Lecornu och Boris Pistorius i Berlin för att diskutera MGCS-programmet i juli 2023

Samtidigt, efter den ökade spänningen med Ryssland, som förvärrats sedan februari 2022 av de ryska arméernas intervention i Ukraina, har marknaden för tunga stridsvagnar utvecklats avsevärt, med en mycket betydande återhämtning av efterfrågan, efter att ha fått KMW att utveckla en ny version av Leopard 2 betecknad A8, som redan valts ut av Bundeswehr, Norge och Tjeckien, och efterlängtad för Italien och Nederländerna, bara två månader efter presentationen.

Faktum är att för tyska tillverkare, och i synnerhet för dem som sysslar med tillverkning av Leopard 2A8 liksom KMW men även MTU och RENK finns det inte längre något intresse av att sikta på en deadline 2035 för MGCS-programmet, vilket skulle generera mycket ineffektiv överlappning mellan de nya versionerna av Leopard 2 och de första versionerna av MGCS, fördelaktiga för ingendera, och speciellt inte för tyska industrimän.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Tyskland | MBT stridsvagnar

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

4 Kommentarer

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna