Offrar Storbritannien moderniseringen av sina arméer till programmen GCAP och SSN-AUKUS?

Under de senaste månaderna i Storbritannien har försvarsministeriet mångdubblat tillkännagivanden som syftar till att konsolidera två av sina nuvarande utrustningsprogram, å ena sidane Global Combat Air Program ärver FCAS att samproducera med Italien och Japan ett sjätte generationens luftstridssystem till 6, å andra sidan SSN-AUKUS-programmet tillsammans med USA och Australien, för att designa och tillverka den framtida atomattackubåten eller SSN enligt den engelska akronymen, som delvis kommer att utrusta Royal Australian Navy och kommer att tillåta Royal Navy att ersätta sin Astute class SSN från 2040.

Detta visade beslutsamhet, liksom den största europeiska försvarsbudgeten, dock maskerar de enorma svårigheter som nästan alla andra stora program som för närvarande är under utveckling, och som för det mesta befinner sig i de mest spända situationerna när det gäller schema, budget och format.

Detta är i huvudsak vad som framgår av a vitriosisk rapport beställd av det brittiska parlamentets försvarskommitté. Ledd av parlamentsledamoten Mark François, konservativ representant för Rayleigh och Wickford counties sedan 2011 och ordförande för den underkommitté som ansvarar för denna rapport, målar den upp en mycket oroande bild av tillståndet för arméerna i Storbritannien, men också, och framför allt om den bedrövliga förvaltningen av försvarsindustriella program under de senaste åren, som allvarligt har handikappat deras nuvarande och framtida operativa kapacitet.

Storbritannien gör betydande politiska och skattemässiga insatser under SSN-AUKUS-programmet med USA och Australien
Den frivillighet som London uppvisar kring programmen SSN-Aukus och GCAP döljer de enorma svårigheterna och bristen på ledning för de flesta andra industriella försvarsprogram som pågår.

Flera exempel på program som genomförts trots industriellt, kapacitets- och budgetmässigt sunt förnuft studerades sålunda av författarna till rapporten, särskilt Type 26-fregatter från Royal Navy, den brittiska arméns Ajax pansarstridsfordon, och Royal Air Forces E-7 Wedgetail flygövervakningsflygplan.

Det senare framhävs särskilt av rapporten för att visa den "absoluta galenskapen" i genomförandet av brittiska försvarsprogram de senaste åren.

Således, medan Royal Air Force ursprungligen skulle förvärva 5 flygplan från Boeing för 2,1 miljarder pund, vände det slutligen till en beställning på endast 3 flygplan på ett utökat schema för att öka budgetens hållbarhet.

Olyckligtvis, mellan effekterna av inflationskrisen och omöjligheten för London att dra sig ur ordningen av de 5 MESA-radarerna för att utrusta de initiala enheterna, uppgår den slutliga kostnaden till £1,89 miljarder, eller 90 % av det ursprungliga beloppet. , för endast 60 % av den förväntade kapaciteten, vilket berövar RAF förmågan att upprätthålla luftövervakningsbeständighet längre än några dagar med en så liten flotta.

Denna episod påminner om konsekvenserna av liknande skiljedomar som genomfördes i Frankrike kring FREMM-fregattprogrammet, som från början var tänkt att tillåta den franska flottan att förvärva 17 fregatter som produceras med en hastighet av ett fartyg var 7:e månad under 10 år för ett totalt kuvert på 8 miljarder euro.

Det reducerades slutligen till en flotta på endast 8 fregatter producerade under 12 år, för ett slutligt kuvert på 8 miljarder euro identiskt med det föregående, utan att räkna de ytterligare 4 miljarder euro som investerats för att förvärva 5 lättare, mindre välbeväpnade FDI-fregatter. men mer modern, och framför allt producerad över 10 år till, nödvändig för att nå formatet med 15 förstklassiga fregatter som krävs enligt 2017 års vitbok.

RAAF E 7A Wedgetail e1677849398884 Storbritannien | Försvarsanalys | Stridsflygplan
London kommer äntligen att förvärva 3 E7 Wedgetail för 90 % av priset för det ursprungliga erbjudandet för 5 enheter...

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Storbritannien | Försvarsanalys | Stridsflygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna