Kina ökar marintrycket genom att placera ut 16 krigsfartyg runt Taiwan

Sedan 2018 har maktdemonstrationer från folkets befrielsearmés flygstyrkor fortsatt att växa i intensitet och regelbundenhet, till den grad att nu korsningar av Taiwansundets separationslinje med kinesiska stridsflyg är nästan dagligen. Nyligen, dessa närmade sig till och med gränsen för den sammanhängande zonen, eller 24 nautiska mil, från öns kust.

Uppvisningar av kinesisk marinstyrka var å andra sidan relativt få och begränsade fram till för några månader sedan, då marinstyrkorna åtog sig att, samtidigt med flygvapnet, intensifiera insatserna nära Taiwans kuster.

Dessa passerade ett nytt tak fredagen den 14 juli, då inte mindre än 16 fartyg från folkets befrielsearmés sjöstyrkor, genomförde samtidigt ett uppdrag för att omsluta den autonoma ön, med stöd av ett femtontal kinesiska stridsflygplan.

För Peking har dessa utbyggnader flera motiveringar. Å ena sidan handlar det om att bemöta utplaceringarna av västerländska flygplan och fartyg i Sydkinesiska havet och i Taiwansundet, ensidigt assimilerade av Kina och sedan betraktat som nationella vatten.

Kinesiska flygplan och fartyg korsar nu Taiwansundets gränslinje dagligen
De kinesiska J-16:orna sätts nu ut nästan dagligen nära ön Taiwan, i synnerhet för att eskortera H-6 långdistansbombplan

De tjänar också till att öka trycket på myndigheterna på den autonoma ön, samtidigt som de nu systematiskt reagerar på detta sätt på minsta tillkännagivande från USA eller några av dess allierade, om ett möjligt militärt, tekniskt eller politiskt stöd till Taipei.

Framför allt, under dessa uppdrag, samlar kinesiska fartyg och flygplan värdefull information om taiwanesiska försvarssystem, särskilt inom det elektromagnetiska spektrumet, samtidigt som de sätter press på landets arméer genom att tvinga dem att multiplicera defensiva ställningar i en uthållig takt, med hjälp av män och utrustning.

Medan de kinesiska marinstyrkorna medger att de servar ett dussin nya jagare och nya fregatter varje år, men också stora marin- och anfallsfartyg, såväl som fler och fler logistikförband, är det att förvänta att dessa kinesiska marinövningar runt Taiwan i framtiden kommer att krävas för att mångfaldigas och intensifieras, vilket var fallet för flygvapnet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Taiwan | Stridsflygplan | Tanker flygplan

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna