Den amerikanska senaten räknar med ett eventuellt utträde ur Nato efter det kommande presidentvalet

Inför oddsen att se Donald Trump eller Ron De Santis vinna presidentvalet 2024, har den amerikanska senaten strikt formulerat ett eventuellt presidentbeslut att lämna Nato.

Det minsta vi kan säga är att presidentvalet 2024 i USA lovar att bli tight, oavsett scenario som studeras. Faktum är att de flesta av de senaste månadernas undersökningar i detta ämne visar mycket nära poäng mellan de demokratiska och republikanska partierna, oavsett om det är en opposition mellan Joe Biden och Donald Trump, eller om den senare ersätts av guvernören i Florida, Ron de Santis .

Men om poängen är snäva blir konsekvenserna på den internationella scenen, beroende på om den republikanska eller demokratiska kandidaten går segrande, radikalt olika, för att inte säga motsatta.

Oavsett om det är Donald Trump eller Ron de Santis så kännetecknas de republikanska ledarna av en stark önskan om en återgång till ett slags amerikansk isolationism som var fallet före andra världskriget, till och med gå så långt som ett eventuellt utträde ur Nato, en hypotes som Donald Trump framfört flera gånger.

Det är just för att inrama sådana överdrifter som den demokratiske senatorn från Virginia Tim Kaine och hans republikanska motsvarighet från Florida, senator Marco Rubio, antog, inom ramen för Pentagon Finance Bill 2024, ett ändringsförslag som kräver att USA:s (framtida) administration ska få två tredjedelars majoritet genom senatsomröstning för att tillåta ett amerikanskt utträde ur Nato.

den amerikanska senaten fruktar att den återigen kommer att behöva reglera Donald Trumps överdrifter om han skulle vinna presidentvalet 2024
Hypotesen att se Donald Trump igen, som sin delfin Ron de Santis, vid den amerikanska senatens skrivbord från 2025, som här 2018, oroar långt utanför de amerikanska demokraternas led.

Intressant nog röstade 18 republikanska senatorer för det föreslagna ändringsförslaget tillsammans med 47 närvarande demokratiska senatorer, medan 28 republikaner röstade emot. Denna maktbalans inom det republikanska partiet visar att även inom det stora gamla partiet oroar hypotesen om en seger för Donald Trump eller Ron de Santis nästa år.

Det är inte första gången som ett sådant initiativ har tagits av det amerikanska organet. Redan 2019 hade han infört skyddsåtgärder för att utforma eventuella beslut av president Donald Trump om ett eventuellt utträde ur Nato. År 2021, även om det var mindre överhängande, ansågs hotet på medellång sikt vara tillräckligt pressande Senator Marco Rubio, återigen han, har röstat fram ett ändringsförslag till 2022 års finanslag i den här domänen.

Faktum är att många parlamentariker och politiska personer över Atlanten fruktar de potentiella konsekvenserna av att Donald Trump återvänder till Vita huset 2024, eller att hans utmanare Ron de Santis inte är mindre överdriven i sina ståndpunkter på internationella frågor.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Artilleri | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna