Kommer luftkriget i Ukraina att rädda den ryska Su-75 schackmatt?

Det troddes ha försvunnit efter det rungande misslyckandet med dess kommersiella lansering. Men den nya 5ᵉ generationen enmotoriga fighter Su-75 schackmatt presenterad av Rostec-gruppen på Army 2021-utställningen, har varit föremål för flera patentansökningar under de senaste veckorna i Ryssland, vilket tyder på att det fortfarande kan vara aktivt.

Kom ihåg att som den presenterades är Su-75 Checkmate en ny generation överljuds enmotoriga jaktplan avsedd att ta över från Mig-29, men också från F-16 och andra MIG-21 som fortfarande är i drift. Den hade dessutom något att förföra, med en hastighet på 1,8 Mach, en bekväm bärkraft på 7 ton och en given autonomi för att nå 3000 km.

Dessutom var enheten tvungen att ha en reducerad radar och infraröd signatur och bära perfekt modern flygelektronik. Dess mycket attraktiva försäljningspris tillkännagavs då till cirka 30 miljoner dollar, och dess ägandekostnad var ännu mer, till 6 000 dollar per flygtimme.

Men trots dessa frestande löften och en imponerande kommunikationskampanj riktad direkt mot Indien, les EmFörenade arabemiraten eller ens Argentina, schackmatten övertygade inte.

Rostecs Su-2021 Checkmate, som presenterades på armémässan 75 i Moskva för första gången, var en djärv satsning av den ryska flygindustrin för att återta sin plats på marknaden för högpresterande enmotoriga stridsflygplan.
Rostecs Su-2021 Checkmate, som presenterades på armémässan 75 i Moskva för första gången, var en djärv satsning av den ryska flygindustrin för att återta sin plats på marknaden för högpresterande enmotoriga stridsflygplan.

Den misslyckade lanseringen av Su-75 Checkmate

I brist på internationella partners för att finansiera dess utveckling, och i bristen på stöd från det ryska ministeriet för väpnade styrkor, fokuserade sedan på produktionen av su-35 och Su-34, samt på utvecklingen av Su-57, S-70 Okthonik-B-paret, föll snabbt entusiasmen kring denna lovande enhet, som potentiellt skulle kunna ge ett svar till många flygvapen som inte kunde skaffa nya enheter utöver deras budgetmedel.

Dessutom, med starten av den särskilda militära operationen i Ukraina, som snabbt förvandlades till en militär katastrof, som krävde full mobilisering av ryska medel, verkade frågan om utvecklingen och exporten av Su-75 schackmatt inte längre uppstå, varken för den ryska staten eller för dess arméer, och inte mer för Rostec, dess promotor.

Så, var schackmatt schackmatt? Det är alldeles för tidigt att vara säker i ämnet. Under de senaste dagarna, enligt Tass-byrån, Rostec skulle ha lämnat in 3 patentansökningar för enheter relaterade till Su-75 : en enmotorig ensitsversion något reviderad för att öka smygförmågan å ena sidan, en tvåsitsig version å andra sidan, samt en drönareversion utan besättning, vilket tyder på för ryska observatörer att det kan vara ett alternativ, eller även den slutliga formen av S-70 Okhotnik-programmet-b.

LUCAV Su70 Okhotnik under marktester e1689869064503 Fighters Aviation | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten
Stridsdrönaren S-70 Okhontik-B kan ha ett slutgiltigt utseende som skiljer sig mycket från de observerade prototyperna

Ett nytt behov för det ryska flygvapnet?

Framför allt är det nu möjligt att personalen vid de ryska flygvapnet, som hittills uteslutande fokuserat på tunga stridsflygplan som Su-35 och Su-57 för moderniseringen, har tvingats revidera sina planer inför lärdomar från krig i Ukraina.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Försvarsanalys | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna