USA:s senat ställer in leveransen av F-16V till Turkiet, vilket hotar Sveriges NATO-medlemskap

Mot Vita husets inrådan har den amerikanska senaten ställt in leveransen av nya F-16V-stridsflygplan till Turkiet, även om det innebär ett hot mot svenskt medlemskap i Nato.

Tillkännagivandet av en överenskommelse mellan Turkiet och Sverige om det senares anslutning till Nato, vid sidan av toppmötet i Vilnius, mottogs mycket positivt av alla västerländska kanslier. Uppmärksamma observatörer av denna fil visste dock att många hinder fortfarande kunde dyka upp innan Stockholm kunde gå med i Atlantalliansen.

Den omgivande entusiasmen dämpades snabbt av tillkännagivandet, knappt några timmar efter det föregående, av president RT Erdogan, enligt vilket ansökan om medlemskap skulle inte skickas till det turkiska parlamentet förrän det parlamentariska återupptagandet, alltså i oktober.

Denna tidtabell lämnar gott om tid för landets myndigheter att förhandla om den kompensation som förväntas för denna förändring i hållning, vare sig det är gentemot USA eller européerna, och framför allt att ompröva det åtagande som gjorts om Ankaras krav inte uppfylldes. .

Även om Biden-administrationen hade angett att de två ämnena inte på något sätt var kopplade till varandra, hade den å sin sida meddelat att den skulle stödja försäljningen av 40 F-16V stridsflygplan samt 80 kit som möjliggör utvecklingen av lika många enheter mot denna standard, till det turkiska flygvapnet, för ett uppskattat belopp på cirka 20 miljarder dollar och reservdelar inklusive ammunition.

F-16V Block 70/72 är den modernaste versionen av Lockheed-Martins enmotoriga jaktplan. I synnerhet bär den en AESA AN/APG-83 Scalable Agile Beam Radar (SABR) radar.
F-16V Block 70/72 är den modernaste versionen av Lockheed-Martins enmotoriga jaktplan. I synnerhet bär den en AESA-radar AN/APG-83 Skalbar Agile Beam Radar (SABR)

Faktum är att på andra sidan Atlanten är det kongressen, och i synnerhet senaten, som har sista ordet när det gäller tillstånd för export av militär utrustning, och inte den verkställande makten som i Frankrike. Och flera ledamöter av den amerikanska senaten har tidigare visat sig vara mer än försiktigas om intresset för Washington att leverera dessa enheter till Ankara.

Sedan Turkiets avhysning från F-35-programmet, och annulleringen av ordern på 100 flygplan som lagts av landets myndigheter, har det turkiska flygvapnet kämpat för att modernisera, särskilt sedan på grund av arméernas agerande i Syrien, men också i Egeiska havet, Libyen och Kaukasus, andra mer omfattande sanktioner har införts av senaten de senaste åren.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Turquie | Alliances militaires | Aviation de chasse

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

Kommentarer är stängda.

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna