Japan motsätter sig Saudiarabiens inträde i GCAP:s sjätte generationens stridsflygprogram

Japan vägrar att tillåta Saudiarabien att gå med i GCAP:s sjätte generationens stridsflygplan, vilket slår ett nytt slag mot relationerna mellan London och Riyadh i detta område, efter den tyska vägran att leverera 6 Eurofighters Typhoon utöver landets flygvapen.

Medan utvecklingskostnaderna för stridsflygplan och deras system fortsätter att växa, är frestelsen stor för europeiska länder med den tekniska kompetensen, men inte budgetresurserna för att göra det, att vända sig till internationella partner, för att tillhandahålla finansiering.

Det är därför de två europeiska sjätte generationens stridsflygplan idag, FCAS som piloteras av Frankrike å ena sidan och brittiska GCAP å andra sidan, är utformade i form av partnerskap med Tyskland respektive Spanien för FCAS, Italien och Japan för den andra.

Det internationella tekniska samarbetet är emellertid åtföljt av många svårigheter när det gäller industriell delning, till den grad att det ibland hotar programmets hållbarhet.

I detta sammanhang kan integreringen av länder med betydande ekonomiska resurser, men en minskad försvarsindustri, framstå som en sällsynt möjlighet. Det var utan tvekan vad britter och italienare sa till varandra när den saudiske kronprinsen Mohammad Bin Salman sa till Japans premiärminister Fumio Kishida att han var redo att gå med i GCAP-programmet, ett besök av den sistnämnde i Jeddah för några dagar sedan.

Olyckligtvis för London, genom rösten från dess försvarsminister Yasukazu Hamada, har Tokyo visat brittiska och italienska förhoppningar. Verkligen, Japan har inte för avsikt att välkomna Saudiarabien i GCAP-programmet trots de goda relationerna med Riyadh, av flera skäl.

GCAP 6:e generationens stridsflygprogram intresserar Saudiarabien
Saudiarabien vill gå med i GCAP:s sjätte generationens stridsflygprogram

För det första fruktar de japanska myndigheterna att ankomsten av en ny partner kommer att bromsa upp programmet och dra ner den mycket ambitiösa preliminära tidtabellen som fastställdes för några månader sedan och som syftar till att det nya jaktplanet ska tas i bruk med några år från 2035. .

En empirisk regel vill faktiskt att kostnaderna och förseningarna för ett program för utgifter i samarbete ökar med kvadraten på antalet partner. Men om GCAP-programmet med tre partners är utformat för att börja användas 3, bör det, enligt denna regel, glida fram till 2035.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Stridsflygplan | Militärt flygplanskonstruktion

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna