Den ryska försvarsindustrins export rasar

I slutet av det föregående decenniet, 2019 och 2020, Den ryska försvarsindustrins export nådde i genomsnitt 15 miljarder dollar per år. De representerade då en viktig källa till utländsk valuta för den federala budgeten och den första exporterande industriella verksamheten i landet.

För att stödja denna export förlitar sig ryska företag i allt högre grad på armémässan, som hålls nära Moskva varje år, och vars publik har vuxit avsevärt de senaste åren.

70 % minskning av den ryska försvarsindustrins export på Army-2023-mässan

Således tillät 2021 års upplaga av showen tillverkare att skriva under mer än 2 miljarder dollar i exportkontrakt, men också att med stor fanfar presentera vissa nya program, som t.ex Su-75 schackmatt lätt jaktplan.

schackmatt Su7510 Vapenexport | Försvarsanalys | Underleverantörskedja för försvarsindustri
Su-75 light fighter var stjärnan i Army-2021-showen

Under de senaste två åren har dock rysk militärexport varit i fritt fall, vilket framgår av tillkännagivandet av Rosoboronexport i slutet av Army-2023-utställningen. Under denna utgåva som syftar till att återuppta dynamiken i den ryska militärexporten, orderingången nådde bara 600 miljoner dollar, 70 % mindre än 2021.

Flera skäl förklarar denna nedstigning till helvetet för rysk export inom detta område, vars början kan hittas från 2019, mellan konsekvenserna av kriget i Ukraina och den amerikanska CAATSA-lagstiftningen,

Den militära kampanj som startade den 24 februari 2022 av de ryska arméerna mot Ukraina, som från början var tänkt att pågå bara några dagar, eller till och med några veckor, har faktiskt haft ett stort inflytande på denna situation.

Efterverkningarna av kriget i Ukraina på rysk försvarsexport

För det första tvingade stagnationen av konflikten och de avsevärda förlusterna, i män och i utrustning, registrerade av de ryska arméerna, ryska industrier att koncentrera sin produktion för att förnya ryska medel och offra exportkontrakt för detta.

Som sådan har flera leveranskontrakt avbrutits, inklusive med avseende på vissa traditionella och strategiska kunder inom den ryska försvarsindustrin, såsom Indien, Algeriet eller Vietnam. Som ett resultat av detta har till och med lojala kunder gått bort från erbjudanden i den här branschen, vilket framgår av att ryska erbjudanden från många tävlingar, särskilt i Indien, avvisades till förmån för västerländsk utrustning.

T80 Mud Arms Export | Försvarsanalys | Underleverantörskedja för försvarsindustri
Rysk utrustning uppvisade inte utmärkta förmågor i början av konflikten mot Ukraina

De ryska väpnade styrkornas prestationer i Ukraina, särskilt i början av konflikten, påverkade troligen dessa kunders motvilja mot rysktillverkad militär utrustning. Detta är särskilt känsligt inom området artillerisystem, uppenbarligen utklassade av deras västerländska motsvarigheter, pansarfordon eller mark-till-luft-system.

Således uppvisade många vapensystem som hittills haft ett smickrande rykte, såsom S-400 eller Pantsir S luftvärnssystem, T-90M stridsvagnen eller Su-34 jaktbombplan, uppenbara begränsningar under denna konflikt. Utan att kunna kvantifieras på ett effektivt sätt är det troligt att bilden av rysk militär utrustning på den internationella scenen kommer att ha blivit permanent skamfilad i Ukraina.

Uppkomsten av CAATSA-lagstiftning

2017 antog den amerikanska kongressen Countering America's Adversaries Through Sanctions Act, förkortat CAATSA, undertecknad den 2 augusti 2017 av president Trump. Detta gjorde det möjligt för USA:s verkställande makt och kongressen att sanktionera stater som individer och företag för att ha förvärvat viss strategisk utrustning från motståndare till USA, som Nordkorea, Iran och Ryssland.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Vapenexport | Försvarsanalys | Underleverantörskedja för försvarsindustri

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna