Washington satsar på en allians mellan Sydkorea och Japan, mot Kina, Nordkorea och Ryssland i Stilla havet

President Biden försöker bygga en allians mellan Sydkorea och Japan för att ta itu med stigande spänningar och hot i teatern i västra Stilla havet, genom att bjuda in statschefer från båda länderna till Camp David.

Med 18 AEGIS-jagare, mer än 40 attackubåtar, ett femtiotal fregatter och mer än 600 stridsflygplan, skulle den militära makt som en samordnad aktion från Sydkoreas och Japans sjö- och flygvapen skulle representera betydande. . Det kan till och med visa sig vara tillräckligt för att på egen hand begränsa den växande makten hos de kinesiska, ryska och nordkoreanska arméerna i detta område.

Denna militära potential har verkligen inte undgått Washington, vilket kämpar för att hänga med i den industriella och tekniska takt som Peking påtvingat. Men, och till skillnad från europeiska länder som har lyckats ta sig bortom sin krigiska historia, har Seoul och Tokyo alltid under de senaste decennierna haft relationer som är minst sagt tumultartade.

I fråga är perioden från 1910 till 1945, präglad av deninvasion och efterföljande ockupation av den koreanska halvön av imperiet av Japan. Detta åtföljdes av många övergrepp begångna av de kejserliga styrkorna, såväl som den massiva exploateringen av koreansk arbetskraft som ansågs "underlägsen" av ockupanten.

Om, uppenbarligen, det moderna Japan inte längre har mycket att göra med sin imperialistiska förfader, förblir förbittringen stark i Sydkorea mot Japan, och den utnyttjas regelbundet för valändamål med en nationalistisk tendens, i synnerhet för att kräva skadestånd för Tokyos del.

En allians mellan Sydkorea och Japan skulle bilda betydande sjö- och luftmakt i teatern i västra Stilla havet.
En allians mellan Sydkorea och Japan skulle bilda betydande sjö- och luftmakt i teatern i västra Stilla havet.

Den japanska politiska klassen, och i synnerhet det liberala demokratiska partiet med en nationalistisk tendens, vid makten sedan 2012, anser för sin del att den redan har löst frågan och avser inte att fungera som en språngbräda för sydkoreansk internpolitik .

Om vissa framsteg hade erhållits av Washington på 2010-talet, relationerna mellan de två länderna försämrades igen 2019, till den grad att en lag antogs av det sydkoreanska parlamentet som förbjuder normalisering av förbindelserna med Tokyo tills en officiell ursäkt och ekonomisk kompensation har erhållits.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militära allianser | Sydkorea | FÖRENTA STATERNA

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna