96 polska AH-64E Apache-stridshelikoptrar validerade av FMS för 12 miljarder dollar

American Foreign Military Sales (FMS) har validerat den polska begäran om 96 AH-64E Apache-helikoptrar samt ett stort lager ammunition, allt för 12 miljarder dollar. Medan framtiden för stridshelikoptern är omtvistad, vad blir framtiden för denna eventuella nya polska vapenorder?

12 miljarder dollar! Detta är det astronomiska belopp som godkänts av American Foreign Military Sales, angående nästa order från det polska försvarsministeriet, för att utrusta och beväpna pansarvärnskomponenten i dess framtida flotta av stridshelikoptrar.

Det måste sägas att Warszawa på detta område, liksom i många andra, tänker stort. Bedöm själv: 96 Boeing AH-64E Apache-stridshelikoptrar, den senaste utvecklingen av det berömda flygplanet, men också 1844 AGM-144R2 Hellfire pansarvärnsmissiler, 460 AGM-179A JAGM pansarvärnsmissiler, 508 FIM-92K Stinger air-37K luftmissiler samt 78 AN/APG-96 radar och 2 MRFI 48 AN/APR-XNUMXB interferometrar.

Till detta kommer ett stort parti reservdelar, simulatorer och en omfattande utbildningstjänst. Om denna order skulle läggas i sin helhet skulle den polska försvarsmakten inte bara vara världens näst största operatör av AH-64E, utan också ha den största flottan av tunga stridshelikoptrar i Europa.

Hur fungerar Foreign Military Sales eller FMS?

Detta överflöd av utrustning och kostnader måste dock tas med försiktighet, eftersom det i själva verket bara är en maximal auktorisation som ges av Foreign Military Sales, eller FMS, till sina allierade.

Skapad för att underlätta exporten av försvarsutrustning från amerikansk industri till dess allierade, tillåter FMS USA:s allierade att skaffa militär utrustning enligt de standarder och villkor som pentagonen erhåller för sina egna arméer.

F35B Italien Stridshelikoptrar | Militära allianser | Försvarsanalys
FMS gör det möjligt att standardisera och effektivisera allierade rustningsordrar till den amerikanska försvarsindustrin.

Dess roll är att effektivisera integreringen av exportorder i produktionsflödet och att garantera en större homogenitet hos de flottor som distribueras runt om i världen, för att underlätta underhåll och utveckling. Det gör det också teoretiskt möjligt att dra fördel av lägre produktionskostnader genom större serier.

I själva verket är godkännandet och priserna som ges av FMS endast giltiga genom dess egna specifikationer, nämligen integrationen av de produktioner som planeras i den pågående planeringen, med de priser som tillämpas på de amerikanska styrkorna.

Således är det vanligt att FMS systematiskt uppskattar det viktigaste kuvertet som efterfrågats av USA:s allierade, i vetskap om att "vem kan göra mer, kan göra mindre". Mycket ofta är de kontrakt som undertecknas för att avsluta, som också måste erhålla godkännande från den verkställande makten och den amerikanska kongressen för att valideras, betydligt lägre än de uppskattningar som ges.

Fallet med den framtida polska ordningen

I fallet med Polen är det dock mycket möjligt att den resulterande ordern kommer att ligga mycket nära den uppskattning som FMS ger. Det är faktiskt osannolikt att de polska myndigheterna kommer att revidera ned volymen på flottan, som har blivit en politisk markör, om PiS verkligen vinner parlamentsvalet i oktober.

K2 Svart Panther PL 01 e1670866364715 Stridshelikoptrar | Militära allianser | Försvarsanalys
Polen har multiplicerat kontrakten med försvarsutrustning under de senaste månaderna, såväl som de utgifter som är förknippade med det.

Annars kan vi å andra sidan förvänta oss ett djupgående ifrågasättande av flera kontrakt som förhandlas idag, vilket vi vet de kumulativa kostnaderna kommer att väga tungt i framtiden för landets ekonomiska hälsa.

Mer trivialt uttryckt, om PiS vinner det kommande valet, finns det all anledning att tro att kontraktet som beräknats av FMS kommer att fullföljas fullt ut, även om dess tidtabell ännu inte har offentliggjorts, vilket lämnar ett visst manöverutrymme till polen. ledare.

Annars kan vi förvänta oss att detta kontrakt rent och enkelt kommer att sändas i glömska, och att den nya regeringen redan kommer att ha mycket att göra för att omförhandla de kontrakt som tecknats och verkställts för att bevara de offentliga finanserna.

Boeing AH-64E Apache stridshelikopter

Utvecklingen av AH-64D Longbow Apache, AH-64E drar nytta av många förbättringar, inklusive nya T700-GE-701D-turbiner som var och en levererar 1 994 hk, 104 mer än Longbows T700-GE-701C. Denna kraftökning och en ny kompositrotor gör att den kan nå en högre marschhastighet, en högre höjd och ger den större manövrerbarhet.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Stridshelikoptrar | Militära allianser | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna