Brasilien bekräftar framtida order på 34 ytterligare Saab JAS 39 Gripen EF

Brasilianska myndigheter har tillkännagivit den kommande beställningen på ytterligare 34 JAS 39 Gripen E/F-stridsflygplan till det brasilianska flygvapnet.

2013 var den svenska flygplanstillverkaren Saabs exportchef, Eddy de la Motte, på ett leende. Han hade precis avslutat förhandlingarna med Brasilien om den första satsen av 36 Gripen NG enmotoriga jaktplan, utvecklingen av JAS 39 Gripen som redan är i tjänst med Flygvapnet, det svenska flygvapnet, och den största exportframgången för flygplanstillverkaren, med fyra operatörer (Sydafrika, Ungern, Tjeckien och Thailand).

Han uppskattade då att exportmarknaden för det som senare skulle bli JAS 39 Gripen E (enkelsitsig version) och F (tvåsitsig version), var mellan 400 och 450 flygplan.

JAS 39 Gripen EF ökenkorsning

Tio år senare var stämningen en helt annan i Stockholm. Gripen EF hade faktiskt inte registrerat några nya beställningar från Brasilien, men den blev systematiskt slagen, under internationella tävlingar, av amerikanska F-35A (Kanada, Danmark, Finland, Nederländerna, Norge, Polen och Schweiz). -16V (Bulgarien och Slovakien) och Rafale (Kroatien, Indien, Indonesien).

Även dess historiska kunder, som Tjeckien och Thailand, och dess grannar, som Danmark, Norge och särskilt Finland, föredrog Lockheed-Martins plan, som var betydligt dyrare, framför det lätta, effektiva och ekonomiska svenska jaktplanet.

I det här sammanhanget togs tillkännagivandet från de brasilianska myndigheterna denna vecka mycket väl emot av flygplanstillverkaren, som började tvivla på sin förmåga att överleva detta misslyckande.

f35 snö skalad 1 e1688051580896 Jaktflygplan | Brasilien | Arméns budgetar och försvarsinsats
F-35A slog Gripen NG i alla tävlingar de två flygplanen mötte.

Brasília har just meddelat att en kommande order på 34 nya JAS 39 Gripen E/F kommer att undertecknas, dess finansiering tillhandahålls av enne kuvert på 52,8 miljarder reais, det vill säga 10 miljarder euro investerat av den federala regeringen för moderniseringen av arméerna under de kommande åren. Det kommer att föra Gripen-flottan inom det brasilianska flygvapnet till 74 flygplan.

34 nya Gripen kommer för det brasilianska flygvapnet

Den nya brasilianska ordningen är inte på något sätt en överraskning. Inledningsvis hade landets flygvapen faktiskt uppskattat sina behov till 108 flygplan som skulle beställas i tre på varandra följande partier.

Det kommer dock att ha varit nödvändigt att vänta på att den brasilianska produktionslinjen för JAS 39 Gripen E ska vara aktiv, från och med maj i år, för att frågan ska avancera och klargöras.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Brasilien | Försvarsmaktens budgetar och försvarsinsatser

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna