Kommer Italien att rädda det fransk-tyska nästa generationens tankprogram MGCS? 1/2

Frankrike skulle kunna försöka integrera Italien i MGCS-programmet, enligt sajten latribune.fr. För Paris verkar detta beslut vara avsett att rädda det fransk-tyska programmet, som idag hotas från alla håll, i synnerhet av en tysk industri som återupplivar sina tidigare framgångar på exportmarknaden.

Inledningen av läsåret 2023 kommer sannolikt att bli minst sagt händelserik för tillverkare i den franska försvarsindustriella och tekniska basen. Medan lagen om militär programmering 2024–2030 antogs av parlamentet strax före sommaruppehållet, kommer det i själva verket att vara nödvändigt för Försvarsmakten att inleda förhandlingar för att ge substans åt de ambitioner som utvecklats av det, som förutspår en ökning i arméns budget på nästan 30 % under de kommande sju åren.

Det fransk-tyska Main Ground Combat System, eller MGCS, programmet som måste designa den framtida ersättningen för Leclerc-tanken och tanken Leopard 2 till 2035 eller 2040, är ​​en av dessa heta frågor som Sébastien Lecornu och hans team kommer att behöva ta itu med snarast under de kommande veckorna.

I själva verket, under spänning och i tekniskt stopp i flera månader, kunde detta program inte släppas av mötet mellan den franske försvarsministern och hans tyska motsvarighet, Boris Pistorius, i juli.

lecornu robles Pistorius FCAS 1B e1683031737378 MBT stridsstridsvagnar | Tyskland | Försvarsanalys
Det krävdes ett beslutsamt ingripande från de tre franska, spanska och tyska försvarsministrarna i maj 3 för att få FCAS-programmet tillbaka på en hälsosammare bana.

Än värre, spänningarna mellan Frankrike och Tyskland på detta område ökade under sommaren, när Paris, för tillfället allierad med Rom, motsätter sig Berlin i ämnet för en europeisk studie benämnd FMBT, som behandlar just framtidens tank i Europa.

Det är i det här sammanhanget webbplatsen latribune.fr har precis publicerat mycket överraskande information. Frankrike skulle, enligt denna sida, ha beslutat att stödja integreringen av Italien i MGCS-programmet, för att återbalansera den interna maktbalansen, med det uttalade målet att rädda det inför de spänningar som handikapp det.

I många avseenden skulle detta kommande tillkännagivande vara motsatsen till de franska ståndpunkter som hittills uttryckts. För att förstå dess ins och outs är det därför lämpligt att återvända till uppkomsten av detta program och till dessa successiva utvecklingar.

Smekmånaden för fransk-tyska försvarsprogram kommer att ha varit kort

Det var under sommaren 2017 som MGCS-programmet, och med det flera andra försvarsprogram i det bilaterala fransk-tyska samarbetet, tog sin nuvarande form, även om dess ursprung går tillbaka några år tidigare. I det ögonblicket verkade stjärnorna, och till och med galaxerna, perfekt anpassade för detta.

En historisk konvergens av fransk-tyska ambitioner 2017

I Frankrike var den nye franske presidenten, Emmanuel Macron, mer beslutsam än sina föregångare när det gäller den nationella försvarsinsatsen och återuppbyggnaden av arméerna, samtidigt som han var en ivrig anhängare av europeiska program på detta område.

På andra sidan Rhen var relationerna mellan Berlin och Washington, och i synnerhet mellan president Trump och förbundskansler Angela Merkel, särskilt försämrade. Faktum är att de tyska myndigheterna 2017 var mycket mer öppna än tidigare för möjliga försvarsprogram i samarbete.

Merkel macron defense MBT stridsvagnar | Tyskland | Försvarsanalys
Under 2017 verkade Emmanuel Macron och Angela Merkel dela en gemensam ambition kring framväxten av europeiskt försvar.

Dessutom var förbundskanslern lyhörd för den nya franske presidentens ambitioner kring det europeiska försvarsprojektet och europeisk strategisk autonomi.

Faktum är att hösten 2017 tillkännagav Paris och Berlin ett omfattande och ambitiöst gemensamt initiativ för att ge substans åt detta försvarseuropa, genom flera fransk-tyska försvarsindustriprogram: FCAS för att ersätta Rafale och Eurofighter Typhoon, CIFS inom artilleriområdet, MAWS inom sjöpatrull eller till och med Tiger III att modernisera de två arméernas stridshelikopterflotta.

Avvikelser förekommer från 2019

Snabbt uppstod emellertid skillnader mellan Paris och Berlin, både på det industriella och tekniska området, och beträffande den politiska positioneringen och den bana som de två kanslierna följde, visserligen förvärrad av de uppvärmda bilaterala förbindelserna mellan Washington och Berlin. med valet av Joe Biden till Vita huset.

Berlin drog sig successivt tillbaka, mer eller mindre direkt, program Tiger III, CIFS et maws. FCAS-programmet var under tiden föremål för intensiva förhandlingar mellan Airbus DS och Dassault Aviation, angående industriell delning och pilotering av programmets första pelare, utformningen av själva NGF-stridsflygplanet, för det till randen av implosion.

RCH155 KMW 005 e1684249329279 MBT stridsvagnar | Tyskland | Försvarsanalys
Med slutet av CIFS-programmet lanserade tyska industrimän designen av en 155 mm kanon monterad på hjul (här RCH-155 från KMW) och en multipel raketgevär.

Det var tvungen de tre franska, tyska och spanska försvarsministrarnas fasta ingripande, för att få tillbaka flygplanstillverkarna till förhandlingsbordet och få till stånd en överenskommelse om att börja designa en demonstrator senast 2029.

När det gäller den andra överlevande av den fransk-tyska ambitionen 2017, MGCS-programmet, har även det varit i en svår situation i flera år, utan att de ansvariga ministrarna hittills har tillåtit att ta sig ur det hjul han befinner sig i. i.

MGCS-programmet och Nexters deltagande hotas

Men initialt, MGCS-programmet, som skulle tillåta utbyte av franska Leclerc-stridsvagnar och Leopard 2 tyska initiativ med en deadline till 2035, verkade mycket mer solida i ambition och bana än de andra fransk-tyska initiativen.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam.

Meta-Defense firar 5-årsjubileum!

LOGO meta försvar 114 MBT stridsvagnar | Tyskland | Försvarsanalys

- 20% på ditt Classic- eller Premium-abonnemang, med koden Metanniv24

Erbjudandet gäller från 10 till 20 maj för onlineprenumeration av en ny Classic eller Premium, års- eller veckoprenumeration på Meta-Defense webbplats.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna