Kim Jong Un vill stärka och modernisera den nordkoreanska flottan inför riskerna med kärnvapenkrig

Den nordkoreanske ledaren, Kim Jong Un, har meddelat att en stor insats kommer att göras för moderniseringen av den nordkoreanska flottan, för att möta riskerna med kärnvapenkrig, med hans ord, kopplat till de sydkoreanska gemensamma manövrarna , amerikansk och japaner nära hans land.

Om de nordkoreanska arméerna genom sitt kraftfulla artilleri och den imponerande massan av mobiliserbara män representerar en mycket allvarlig motståndare för Sydkorea och deras amerikanska allierade, är den nordkoreanska flottan å andra sidan långt ifrån ett hot mot USA Navy och Seoul Navy.

Kim Jong Un erkänner den nordkoreanska flottans svagheter

Detta stämmer inte bara med ett dussin stridande ytfartyg som väger mer än 500 ton, utan alla fartyg i tjänst, inklusive ett 70-tal dvärg-ubåtar, vilar för det väsentliga på sovjetiska modeller från 50-talet. Slutligen är dessa fartyg dåligt utrustade, både ur sensor- och beväpningssynpunkt.

Inför de många, moderna och perfekt utrustade sydkoreanska jagarna, fregatten och ubåtarna är den nordkoreanska flottan därför ingen match för det. Det är därför Seoul inte har tvekat att utrusta sig med en kraftfull amfibieflotta även om man inte har någon ambition att projicera avlägsen makt, för att vid behov kunna öppna operativa alternativ inför en attack från norr .

Denna observation har uppenbarligen inte undgått Kim Jong Un, som har lett Nordkorea sedan sin fars död 2011. Han har precis meddelat att en stora ansträngningar skulle göras för att modernisera och utöka den nordkoreanska flottan, för att hantera det växande hotet om kärnvapenkonflikt, med hans egna ord.

Kim Jong Un övervakar de flesta strategiska vapenprovningar
År 2021 genomförde den nordkoreanska flottan den första avfyringen av en medelstor missil av SLBM-typ.

Beskedet kommer i takt med att samarbetet mellan Sydkorea, Japan och USA har intensifierats de senaste månaderna, och den sydkoreanska och amerikanska flottan har påbörjat gemensamma övningar.

Begränsade tekniska och budgetmässiga resurser

På grund av landets begränsade resurser, både finansiella och tekniska, men också av det strikta internationella embargot mot leverans av vapen till landet, kommer konsekvenserna av tillkännagivandet från Kim Jong Un förmodligen att bli försumbara.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Militär planering och planer | Militär sjöbyggnad | Nordkorea

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna