Le Leopard 2 visar sig vara effektiv och resistent i Ukraina

Många frågor förblev obesvarade angående tankens verkliga effektivitet Leopard 2 i strid, särskilt efter de turkiska styrkornas dåliga prestationer mot kurdiska krigare 2019.

Faktum är att den tyska stridsvagnens engagemang i den ukrainska konflikten var ett elddop för detta pansarfordon, länge framställt som den bästa stridsvagnen i världen. De första resultaten är nu tillgängliga och avslöjar att Leopard 2 levde upp till sitt rykte på det ukrainska slagfältet.

Ja, av de 71 stridsvagnarna Leopard 2 levererats till ukrainska styrkor hittills, endast fem har faktiskt förstörts och tio skadats, även om pansarfordonet används intensivt av Kievs arméer på flera svåra fronter.

Selon information som samlats in av Forbes, detta är ett utmärkt resultat, i jämförelse med andra tunga stridsvagnar i tjänst i Ukraina, även om inga faktiska jämförelsedata har givits i detta ämne.

Mycket god överlevnadsgrad för besättningarna på Leopard 2

Vad som däremot är är den tyska stridsvagnens mycket goda kapacitet att skydda sina besättningar. Faktum är att av de 5 förstörda stridsvagnarna och de 10 skadade, registrerade de ukrainska arméerna inga dödsfall bland besättningsmedlemmar.

Bradley Leopard 2A6 förstörde Ukraina e1687878972158 MBT stridsvagnar | Tyskland | Rysk-ukrainska konflikten
Detta foto, från början av den ukrainska motoffensiven, spreds brett och kommenterades, särskilt för att diskutera kvaliteten på västerländsk utrustning som levererats till Ukraina. Det verkar nu som om den stora majoriteten av besättningarna i denna offensiv, förmodligen dåligt planerade, överlevde, och att själva pansarfordonen kunde bärgas och sedan skickas för reparation av de ukrainska styrkorna.

Detta utgör ett anmärkningsvärt resultat, enligt kommentarer från Kievs kommando, mycket bättre än modellerna av sovjetiskt eller ryskt ursprung som fortfarande finns i huvuddelen av den ukrainska pansarkåren.

Denna observation gäller inte bara för Leopard 2, men för många västerländska pansarfordon. Detta är särskilt fallet för amerikanska Bradleys och tyska Marders, som också har överlevnadssiffror för besättningar och personal som transporteras som är betydligt högre än de för BMP och BMD enligt sovjetisk design.

Hotet från den ryska Lancet-3 Prowler Ammunition

Intressant, men inte riktigt smickrande för den tyska stridsvagnen, sades två av de fem förstörda stridsvagnarna ha förstörts av ryska Lancets lurande ammunition. I det här fallet skulle det vara en Leopard 2A4 och en A6, medan Lancet-3-ammunitionen bara bär en militär laddning på tre kilo sprängämne, vilket avslöjar en verklig svaghet hos stridsvagnen på dess horisontella ytor.

Denna Twitter-tråd listar de 5 tankarna Leopard 2 ukrainare förstördes i strid

Det är sant att Leopard 2, liksom alla pansarfordon i sin generation, hade inte designats för att motstå vertikala slag (låg sannolikhet på 80-talet), vilket förklarar framgången för Lancet-3 mot de andra ukrainska T-72 tunga stridsvagnarna, T-64 och T -80.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Tyskland | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna