Den ryska Kinzhal-missilen beväpnar nu Su-34, efter Mig-31K

Härledd från den kortdistans ballistiska missilen 9M723 Iskander-M, Kinzhal 9-S-7760-missilen, ett luftburet ballistiskt vapen också betecknat (felaktigt) Kh-47M2 Kinjal, har länge presenterats av Moskva som den första hypersoniska missilen i tjänst i världen.

Eftersom den var anställd i Ukraina visade det sig att Kinzhal inte kan kallas hypersonisk. Faktum är att om den har en hastighet högre än Mach 5, har den inte samma manövrerbarhet som denna klassificering.

Och faktiskt, vid flera tillfällen, har de amerikanska MiM-104 Patriot PAC-3 markluftsystemen, levererade till Ukraina av USA och vissa NATO-allierade, blivit lyckades avlyssna dödssjuke Kinzhal, något mycket mer osannolikt om det verkligen hade varit hypersoniskt.

Kinzhal-missilen förblir ett hot, hypersonisk eller inte

Hypersonisk eller inte, Kinzhal förblir ett hot mot Ukraina, liksom mot Nato. I själva verket når de system som kan motarbeta den, såsom den amerikanska Patriot PAC-3 eller den fransk-italienska SAMP/T Mamba, bara en höjd av 30 till 35 km, medan missilen har, liksom 'Iskander-M, en semi-ballistisk bana som får den att utvecklas, under större delen av sin flygning, mellan 50 och 60 km höjd.

Kinzhal-missilen fångades upp av det amerikanska Patriot PAC-3 luftvärnssystemet.
Kinzhal-missilen fångades upp av det amerikanska Patriot PAC-3 luftvärnssystemet.

Således, för Patriot som Mamba, är avlyssning av 9-S-776 endast möjlig i dess fallande fas, när missilen passerar under en höjd av 35 km. Det är därför nödvändigt att luftvärnsbatteriet placeras nära målet som missilen riktar mot, i storleksordningen några tiotals kilometer maximalt.

Eftersom antalet potentiella mål är mycket större än antalet Patriot- och Mamba-luftvärnsbatterier är det lätt att förstå i vilken utsträckning Kinzhal och dess räckvidd på mer än 1 000 km gör att den kan släppas från ryskt luftrum för att nå alla i Ukraina, förblev ett verkligt problem för ukrainskt luftvärnsförsvar.

Lyckligtvis för Kiev, tills nu, hade de ryska flygvapnen bara ett fåtal MIG-31K speciellt modifierade för att placera ut missilen, medan dess implementering från Tu-22M3-bombaren en gång nämndes, men har ännu inte observerats mot Ukraina.

Kinzhal på Su-34

Men saker och ting kan ha förändrats nyligen. Verkligen, enligt Tass-byrån, en Su-34-jaktbombplan ska ha avfyrat en Kinzhal-missil mot Ukraina för första gången. Även enligt den ryska byrån kommer flygplanets besättning vederbörligen att belönas för denna premiär.

Ryssland förbereder sig för att acceptera Kh 47M Kinzhal Hypersonisk missil i bruk 2 Fighter Aviation | Hypersoniska vapen och missiler | Rysk-ukrainska konflikten

Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Fighter Aviation | Hypersoniska vapen och missiler | Rysk-ukrainska konflikten

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna