Framtiden för MGCS-programmet blir mörkare dag för dag

Länge förpassad till bakgrunden av media och allmänhetens intresse för FCAS, det fransk-tyska MGCS-programmet eller Main Ground Combat System, som syftar till att utforma en gemensam ersättare för Leclerc och Leopard 2 av 2035, träffade också, många svårigheter sedan tillkännagivandet 2017.

Men även om framtiden för FCAS verkar ha blivit tydligare under det senaste året, efter de franska, spanska och tyska försvarsministrarnas tour de force, för att få fram ett avtal från deras respektive tillverkare för fas 1B (studie av demonstrator), den för det tunga pansarprogrammet, verkar ha fortsatt att bli mörkare i flera månader.

Svårigheterna med det fransk-tyska stridsvagnsprogrammet MGCS

Till de redan avsevärda svårigheterna kopplade till den tyska Rheinmetalls ankomst i programmet, som tvingade paret Nexter – Krauss-Maffei Wegmann som ursprungligen utsågs, att helt se över den industriella delingen, lades således de tvetydiga motiven från industrimannen från Düsseldorf, särskilt sedan den presenterade sin egen mellangenerationstank, KF51 Panther.

Men de verkliga spänningarna mellan Paris och Berlin kring detta program dök upp mycket mer nyligen, medan efter kriget i Ukraina, den globala och europeiska efterfrågan på stridsvagnar var på uppgång igen, med en tidtabell för kort för att tillåta MGCS att implementeras. i tid.

vid kmw leopard 2a7 med troféaps på natodagen 2022 4608 x v0 9cxnnjwz5afa1.jpg Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Tyskland | Försvarsanalys
Le Leopard 2A8 härrör från Leopard 2HU förvärvats av Ungern

Så här efter EMBT, ett förtjänt projekt, men uppenbart mer stöd av Frankrike och Nexter, än av Tyskland och KMW, inom KNDS, designern av Leopard 2 presenterade för några månader sedan Leopard 2A8, en utveckling av Leopard 2A7HU såldes till Ungern och integrerade särskilt några av de mest lovande nya teknologierna, såsom APS Hard-Kill Trophy.

Ankomsten av Leopard 2A8 på en marknad som återupplivats av kriget i Ukraina

Le Leopard 2A8 etablerade sig på bara några månader i Europa, Bundeswehr, men även Tjeckien, Norge, Italien och förmodligen Nederländerna, efter att ha förklarat sig köpare. Om denna framgång delvis berövade Rheinmetall och dess KF51 hans ambitioner, gjorde han också om kommersiell och teknisk marknad för stridsstridsvagnar i Europa, på en särskilt kort tidsskala.

Faktum är att den omedelbara, men också potentiella, framgången för den nya tyska stridsvagnen fick tyska industrimän, soldater och politiker att tänka om tidtabellen och till och med karaktären av MGCS-programmet. För tillverkarna var tidtabellen mot 2035 inte längre lämplig, eftersom de två kommersiella faserna, den Leopard 2 som reser sig ur sin aska, och den från MGCS, skulle överlappa för mycket och skulle därför kollidera till skada för båda.

För den tyska, men också franska militären, gör de tekniska ambitionerna som visas för MGCS, liksom förseningen på 5 år av programmet som bara utvecklas med minimal hastighet, det inte längre möjligt att respektera 2035-målet, kanske ens det från 2040 .

rheinmetall panther kf51 huvudstridsvagn 1 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Tyskland | Försvarsanalys
Med KF51 Panther, Rheinmetall hade ett alternativ till den nya fransk-tyska tanken, omedelbart tillgänglig och billigare

Tyska politiker hade å sin sida varit ganska diskreta i ämnet fram till dess. Detta är inte längre fallet. Ordföranden för förbundsdagens försvarsbudgetutskott, parlamentsledamoten Andreas Schwarz från SPD (Olaf Scholz parti i den regerande koalitionen), uttalade sig uttryckligen i en tweet den 4 september för ett övergivande av MGCS, för att koncentrera sig Tyska budget- och kommersiella ansträngningar på Leopard 2 och dess utveckling.

Även den tyska pressen, ofta mer analytisk och mindre överdriven än den franska pressen i försvarsfrågor, undrar över framtiden för MGCS-programmet. Dessa tvivel är baserade på de många svårigheter och meningsskiljaktigheter som uppstått mellan tillverkare, såväl som på förekomsten av en tysk "Plan B" med Leopard 2A8, och särskilt den framtida och mystiska Leopard 2AX, som mycket väl kan vara en slags syntes mellan A8 och KF51 Panther från Rheinmetall.

Den indirekta konflikten mellan Boris Pistorius och Sébastien Lecornu


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Logo Metadefense 93x93 2 Internationellt tekniskt samarbete Försvar | Tyskland | Försvarsanalys

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna