Australiens fregattprogram i Hunter-klassen attackerade från alla håll

Efter ubåtarna är det nu tur till programmet som syftar till att producera 9 Fregatter av typ 26 jägareklass för Royal Australian Navy, att bli hotad. Det verkar som om den australiensiska premiärministerns regering Anthony Albanese inte har slutat bära bördan av sina föregångare när det gäller försvaret.

En liten återgång. I Juli 2018, meddelade de australiska myndigheterna att de valde den brittiska modellen BAe Systems Type 26, för att bilda den framtida ryggraden i dess flotta av fregatter.

Den brittiska gruppen hade raderat spanjorerna Navantia med F-5000 härledd från F-100 som redan används som grund för australiska jagare av Hobart-klass, samt italienska Fincantieri med en utveckling av FREMM, som senare behölls av den amerikanska flottan för att tjäna som grund för den framtida Constellation-klassen.

Det brittiska designvalet av typ 26 för fregatter i Hunter-klassen

Till skillnad från de två europeiska fregaterna existerade Type 26 bara på papper. Bygget av den första brittiska enheten i City-klassen, HMS Glasgow, hade bara börjat ett år tidigare, även om fartyget inte skulle sjösättas förrän fyra år senare, i november 4.

barracuda kortfenad attack klass e1631798954643 Flash Defense | Australien | Militär flottkonstruktion
Debatten kring Marlin-ubåtarna av attackklass fungerade som en täckmantel i flera år för de svårigheter som det australiensiska fregattprogrammet stötte på.

Det som måste hända har inte misslyckats. Programmet upplevs alltså många Stop&Go dels kopplat till australiensiskt förhalande, dels till brittisk designs bristande mognad. Med tiden utvecklades skeppets design, det gick upp i vikt, vilket förändrade dess nautiska prestanda, samtidigt som tidsfrister och kostnader skickades.

I sin olycka gynnades Hunter-programmet fortfarande av den oväntade hjälpen från franska ubåtar, gynnade mål för politiker och den australiska pressen, för avdrifter som i slutändan var mindre än de som påverkade det.

Men när väl attackklassens Marlins öde hade lösts tog det inte lång tid för vissa parlamentariker att bli intresserade av fregattprogrammets överdrifter.

Misstankar om korruption

Det är nu gjort. Faktum är atte Green Senator David Shoebridge, har precis skickat en förfrågan till den nya Nationell anti-korruptionskommission, angående Fregattprogrammet i Hunter-klassen, i synnerhet för att undersöka eventuell inblandning och intresse från några av allmänheten och politiska beslutsfattare i denna process.

Fregatter i jägarklass för att ersätta Royal Australian Navy Anzac-klassfregatter
De 9 fregaterna i Hunter-klassen skulle ersätta de 10 Anzac-klassens fregatter som för närvarande är i tjänst med Royal Australian Navy

Det verkade som om flera av dessa höga australiensiska tjänstemän inte hade kunnat tillhandahålla de dokument som motiverade deras beslut och deras skiljeförfaranden, och hävdade att de inte hade behållit dem. Vilket knappast är acceptabelt för ett program som överstiger 46 miljarder AU.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 Flash Defense | Australien | Militära marinkonstruktioner

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna