Räckvidden för HIMARS GMLRS-raketen är nu 150 km

Lockheed-Martin meddelade att den nya ER GMLRS-raketen uppnådde sin maximala räckvidd på 150 km under ett test, vilket förde ammunitionen närmare in i tjänst.

Länge marginaliserat av effektiviteten av nära luftstöd, sedan av drönare, artilleri, och särskilt långdistansartilleri, har återfått uppmärksamheten från staber som det aldrig borde ha förlorat, med kriget i Ukraina.

Medan både de ukrainska och ryska flygvapnen delvis neutraliserades av tätheten av luftförsvar på båda sidor, och de orimliga kostnaderna och produktionstiderna för långdistansmissiler gjorde deras användning sparsam, var artilleriet lika tillgängligt, ekonomiskt och mycket effektivt.

Medan alla artillerisystem, från granatkastare till tunga 155 mm kanoner, har visat sin höga stridseffektivitet vid frontlinjerna i Ukraina, har långdistansraketuppskjutare, såsom sovjetiska Grad, Smerch och Uragan, ryska Tornado och amerikanska Himars, för sin del. , visade sig formidabel mot logistiska depåer och kraftkoncentrationer.

Tillsammans med amerikanska och ryska satellitdetekteringsmedel tvingade dessa system båda lägren att se över sin logistiska organisation, att flytta tillbaka sina stödpunkter och kraftkoncentrationer med flera tiotals kilometer, samt att förtäta luftvärnsmedel C-RAM ( Cruise-Rocket/Artillery/ Mortel) för att skydda dem. Varje fel betalades också dyrt av båda lägren.

Tornado S ukraina e1681909002441 Raketer | Rysk-ukrainska konflikten | FÖRENTA STATERNA
Ryska Tornado-S har identisk prestanda som amerikanska HIMARS

Oavsett om det är Tornado-S, Smerch, Uragan och till och med HIMARS, överstiger den maximala räckvidden som dessa raketer sällan 100 km. För att gå längre är det nödvändigt att använda ballistiska missiler som amerikanska ATACMS, som kan nå 300 km, men mycket dyrare och mer komplicerade att använda. Dessutom, där en HIMARS kan bära 2×6 GMLRS-raketer med en räckvidd på 70 km+, kan den bara bära 2 ATACMS, fortfarande inte levererade till Ukraina någon annanstans.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 raketer | Rysk-ukrainska konflikten | FÖRENTA STATERNA

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna