Berlin kommer att utveckla en ny stridsvagn med Italien, Spanien och Sverige, enligt tysk press

Enligt tysk press har Berlin tecknat ett avtal med Italien, Spanien och Sverige, i syfte att designa en ny tysk stridsvagn. Hoten mot det fransk-tyska MGCS-programmets framtid blir snabbt tydligare.

Det är oväntad information. Det finns andra som har effekten av en bomb. Så är utan tvekan fallet med avslöjanden av Handelsblatt informationssida, vilket mycket väl skulle kunna krossa inte bara MGCS-programmet, utan även franska förhoppningar om europeiskt försvarssamarbete.

Enligt den ofta välinformerade tyska sajten skulle Berlin faktiskt ha skrivit under ett avtal med Italien, Spanien och Sverige i syfte att utveckla en ny stridsvagn. Mycket lite information omger denna avslöjande, förutom att vi till dags dato inte vet om detta avtal är integrerat i det fransk-tyska MGCS-programmet eller inte.

Hypotesen om Leopard 2AX föredras

Med stor sannolikhet, med tanke på de tre nämnda partnerna, är det mycket troligt att detta är utvecklingen av en ny version av Leopard 2 utsedda Leopard 2AX hittills Krauss Maffei Wegmann. Hypotesen om en modell baserad på KF51 Panther från Rheinmetall är uppenbarligen möjligt, men mycket osannolikt.

Italien har faktiskt redan deklarerat sig till förmån för den tyska stridsvagnen för ersätta en del av sin C1 Ariete. Svenska Stridsvagn 122, en version som kommer från Leoaprd 2A5, är tog i tjänst 1997. När det gäller Spanien har det fortfarande runt hundra Leopard 2A4 tillsammans med sina 220 Leopard 2A6.

Stridsvagn 122 mocka MBT stridsvagnar | Tyskland | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Den svenska Stridsvagn 122 togs i bruk i slutet av 90-talet och kommer troligen inte att hålla förrän den nya generationen huvudstridsvagnar kommer till 2040.

Faktum är att dessa tre länder samtidigt står inför ett behov av nya tunga tankar inom 2 till 5 år, för att modernisera eller utöka sin flotta. Dessutom verkar de alla vara benägna till europeiskt samarbete, i vetskap om att med fyra länder blir programmet berättigade till europeiskt stöd och finansiering.

Låt oss i detta avseende påminna om att Europeiska försvarsfonden har lanserat en inbjudan till projekt för studier av en europeisk stridsvagn, vars akter måste lämnas in i slutet av november.

En ny tank inför MGCS-programmet

Detta tillkännagivande riskerar dockskaka Paris i sina mål för förhandlingarna med Berlin om MGCS-programmet, men också FCAS. Det verkar som att Försvarsmakten hade läckt sin avsikt tillinföra Italien på MGCS-programmet, för att omorganisera industriell delning, destabiliserats sedan 2019 och ankomsten av Rheinmetall.


Det finns 75 % av denna artikel kvar att läsa, prenumerera för att få tillgång till den!

Metadefense Logo 93x93 2 MBT Battle Tanks | Tyskland | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
artiklar i sin fullständiga versionoch utan reklam,
från 1,99 €.


För vidare

2 Kommentarer

  1. Europeisk finansiering, så vi, fransmän, ska finansiera tyskarna för utrustning som konkurrerar med oss, är inte livet bra? Dessutom skulle spanjorerna, italienarna och svenskar som vi samarbetar med i försvarsfrågor också ge oss ett ”barn bakom ryggen”. Macron, vår oövervinnelige och outsägliga Jupiter, är fortfarande fångad i derche x 4. Tyskarna förstör oss utan att skjuta ett skott tack vare hans många förräderier!

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna