Kommer F-15EX att ansluta sig till det polska flygvapnet?

- Annons -

Enligt ett pressmeddelande publicerat av den amerikanska flygplanstillverkaren Boeing skulle F-15EX Eagle II vara av intresse för Warszawa, för att stärka de polska flygvapnen. Detta tillkännagivande kommer dock i ett extremt flyktigt sammanhang när det gäller tillkännagivanden mot bakgrund av en stor kommande valkampanj, vilket kräver största försiktighet i detta avseende.

När valfristen den 15 oktober närmar sig, och omröstningarna tar inte fart för garantera en riksdagsmajoritet för PiS, polska tillkännagivanden angående kontrakt om försvarsmateriel, å sin sida, tenderar att mångfaldigas och intensifieras, i en dynamik som påminner om den som drabbade Turkiet för några månader sedan.

En flod av meddelanden från Warszawa

Bara för de senaste tio dagarna tillkännagav Warszawa en rekordorder för 6 nya Patriot PAC-3 luftvärnsbatterier och mer än 600 missiler, samt 200 NSM anti-skeppsmissiler för att skydda den 350 km långa polska kustlinjen (dvs en missil var 1,75 km kustlinje) av de 43 ytenheter som är i tjänst inom den ryska Östersjöflottan.

- Annons -

Samtidigt tecknades ett annat lika viktigt avtal med Storbritannien för produktion av Narew och Pilica+ luftvärnssystem, samt för samutveckling aven ny version med utökat räckvidd av CAAM-missilen.

Bara under de senaste 24 timmarna har Warszawa skrivit på ett avtal med Lockheed-Martin för lokal produktion av pansarvärnsmissilen Javelin, medan den polske premiärministern meddelade en order om 850 miljoner PLN (185 miljoner euro) för att starta produktionen av Krab självgående vapen Site of Gliwice Bumarze-Łabędy.

NSM missil markavfyrning e1584452606393 Stridsflyg | Konstruktion av militära flygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden
Polen har beställt 200 NSM anti-fartygsmissiler för att försvara 350 km kustlinje mot endast 43 ytenheter inom den ryska Östersjöflottan

F-15EX skulle intressera det polska flygvapnet enligt Boeing

Men de senaste dagarnas mest häpnadsväckande besked är ingen mindre än publiceringen avett pressmeddelande från amerikanska Boeing, vilket tyder på att diskussioner skulle ha inletts mellan Warszawa och flygplanstillverkaren för att förvärvet av F-15EX Eagle II för det polska flygvapnet.

- Annons -

För närvarande är Boeings pressmeddelande den enda källan angående denna hypotes. Dessutom står det inte uttryckligen att förhandlingar pågår med de polska myndigheterna i denna fråga, utan hänvisar bara till en "Polens intresse för F-15EX".


LOGO meta defense 70 jaktflygplan | Konstruktion av militära flygplan | Försvarskontrakt och anbudsförfaranden

Resten av den här artikeln är endast för prenumeranter

den Klassiska abonnemang ge tillgång till
alla artiklar utan reklam, från €1,99.

- Annons -

Nyhetsbrev prenumeration

Registrera dig för Meta-Defense nyhetsbrev att ta emot
senaste modeartiklarna dagligen eller veckovis

- Annons -

För vidare

1 KOMMENTAR

SOCIALA NÄTVERK

Senaste artiklarna